Pada mulanya saya bercadang memasak spagetthi bolognise sebagai juadah berbuka. Tetapi bila telah siap
sos di masak dan tiba untuk merebus spagetthi, spagetthi pula kehabisan stok dan yang tinggal hanya Bow Tie
Pasta . Mungkin saya terlepas pandang kerana pembungkusnya ber'wajah' sama.
Mahu tidak mahu menu terpaksa di tukar menjadi Bow Tie Pasta Bolognise...hihihi. Kebetulan Beef Ball
masih ada sekotak di dalam freezer maka saya grillkan ia sebentar dan di hidang bersama Pasta tersebut.(
tiada dlm gambar sbb lupa nak letak)
Anak- anak saya awal lagi menolak untuk di buat ala-ala carbonara. Mungkin sebab terlalu lemak dan cepat muak .
Sebagai pilihan yang lain saya membuat kuih Cucur Udang kegemaran suami.( next N3). Memang simple
juadah berbuka kami sekeluarga. Yang penting semua puas hati dan Alhamdulillah kenyang.....
BOW TIE PASTA
Sumber: Azian Collections
BAHAN-BAHAN
1 Pekat daging cincang
4 Sudu besar cili kisar
3 Ulas bawang putih
1 tin sos spagetthi
1 biji bawang besar
( potong dadu)
6 biji tomato cherry
( potong ikut suka)
cendawan butang
(hiris)
Oregano
Gula & garam
Bow Tie Pasta
CARA MEMASAK:
1.Rebus pasta hingga lembut. Toskan dan lumurkan sedikit butter supaya tidak melekat.
2. Cincang bawang putih. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak.( saya guna olive oil)
3. Masukkan cili kisar.(tekak melayu kena ada rasa pedas). Masak hingga terbit minyak.
4 Masukkan daging kisar dan masak hingga empuk.
5. Masukkan pula bawang besar dan cendawan.Gaul rata.
6. Tuangkan sos spagetthi kedalam daging dan juga cherry tomato dan sedikit serbuk oregano. Masukkan air jika perlu.
7. Masukkan gula dan garam secukup rasa dan angkat.
8. Tuangkan sos di atas pasta dan taburkan sedikit serbuk oregano.
2 comments:
salam kak yan...cantik gak bow tie pasta tu. errmm..sama tak rasa ngan spagetti biasa tu..??
Wkmsalam Ain,
Ya memang cantik dan bdk2 suka dgn rupanya. Rasanya pun lebih kurang aje dgn spagetthi biasa tu cuma lebih lembut sedikit.
Post a Comment