Alhamdulillah telah enam hari Ramadhan kita lalui . Tentu berbagai jenis makanan telah di masak untuk di
jadikan juadah berbuka.Samosa ikan ini adalah kegemaran suami dan pastinya tidak akan tinggal di jadikan
antara menu hidangan berbuka. Memang agak jarang diperolehi di mana-mana. Dan sekiranya teringin
hendak makan Samosa Ikan, saya akan buat sendiri kerana tidak pernah pula saya terjumpa ada di jual di
kawasan sekitar.Jika ada pun berintikan inti karipap.Walaupun telah ada resepinya di bahagian kuih muih jika
teman-teman ingin mencuba, saya sertakan semula resepinya di bawah:-
SAMOSA IKAN
Sumber: Azian Collections.
BAHAN-BAHAN:-
INTI
5 Ekor ikan selar
(rebus,asing isi dgn tulang, tumbuk.)
5 Ulas bawang merah
2 Cawan santan pekat
sedikit lada hitam
sedikit asam gelugur.
KULIT SAMOSA
1/2 Kilo tepung gandum
1/2 Cawan marjerine
Air + garam
CARA MEMBUAT
1. Untuk inti tumis bawang yang telah ditumbuk. Masukkan semua bahan yang lain . Tambahkan garan dan perasa. Masak sehingga kering. Angkat dan sejukkan.
2. Kulit- Gaul marjerine bersama tepung . Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Rehatkan doh sebentar.
3. Canaikan doh nipis-nipis dan terap dengan acuan bulat. Isikan inti dan telur rebus yang telah dipotong bulat-bulat. Kelim dan goreng dengan api yang perlahan.
4 comments:
salam akak.. syedap nampak n pastinya erma x pernah jumpa kat mana2 kedai.. tapau kak buat buka.. rajin akak..
salam..
akak, inti samosa tu macam kuah laksam kelate je..rasenye la..hehe.ye kan?
salam azian..cm mmg suka samosa ikan ni.Jika balik kg cm selalu borong banyak-banyak simpan dalam freezer:)
Salam .
Erma,
memang sedap...nak makan sedap kenalah rajin hihihi...
Dahlia,
Betul tu..rasa intinya mcm kuah laksam.Yg ajar akak pun org pantai timur.....
CM,
Saya pun selalu simpan stok dlm freezer.
Post a Comment