Sarapan untuk hari minggu yang lalu. Kebetulan seisi keluarga berada bersama untuk menikmati sarapan dan
melakukan aktiviti mencuci kolam ikan di halaman maka aku membuat Roti John Bersausage yang menjadi
kegemaran anak-anak. Dimakan bersama keropok udang. Emmmmm nyum nyum......
Jika di bulan Ramadhan inilah makanan yang banyak di jual dan menjadi kegemaran anak-anak. Mungkin ini
jugalah yang akan menjadi menu 'kerap' dirumahku pada bulan puasa nanti. Kali ini aku tambahkan sausage.
Jika ingin lebih umph taburkan Cheddar cheese/ mozarella ketika hampir masak.Tetapi tiada stok cheese
atau mozarella di rumah maka aku lebihkan mayonise saja.
Seharusnya lada hitam diletak lebih sedikit agar "berasa' tetapi di rumahku ada yang sensitif lada hitam maka
aku hanya letak sedikit saja.
ROTI JOHN BERSAUSAGE
Sumber : Azian Collections
BAHAN-BAHAN:
1 Peket roti hot dog/ baguette
200 gm mince beef/chicken
5 Batang sausage
1/2 Peket rempah daging
3 Ulas bawang merah
2 Ulas bawang putih
1 Biji bawang besar
3 Biji telur
Lada hitam
Garam
Marjerine
CARA MEMBUAT:-
1. Tumbuk bawang putih dan merah hingga lumat. Potong sausage serong dan nipis-nipis. Bawang besar dipotong kiub kecil.
2. Tumis bawang bersama sedikit marjerine hingga garing. Masukkan rempah daging dan sedikit air. Masak hingga naik minyak.
3. Masukkan mince beef/chicken dan masak sehingga empuk. Tambah air jika perlu.Masukkan Sedikit garam.
4. Angkat dan sejukkan sebentar.
5. Didalam mangkuk, Pecahkan telur. Masukkan mince beef yang telah dimasak tadi , garam dan sedikit lada hitam.
6. Diatas kuali leper, lengserkan sedikit marjerine. ratakan bancuhan dan susunkan sausage. Tekapkan roti yang telah di potong dua tidak putus.
7. Taburkan Cheese / mozarella.
1 Peket roti hot dog/ baguette
200 gm mince beef/chicken
5 Batang sausage
1/2 Peket rempah daging
3 Ulas bawang merah
2 Ulas bawang putih
1 Biji bawang besar
3 Biji telur
Lada hitam
Garam
Marjerine
CARA MEMBUAT:-
1. Tumbuk bawang putih dan merah hingga lumat. Potong sausage serong dan nipis-nipis. Bawang besar dipotong kiub kecil.
2. Tumis bawang bersama sedikit marjerine hingga garing. Masukkan rempah daging dan sedikit air. Masak hingga naik minyak.
3. Masukkan mince beef/chicken dan masak sehingga empuk. Tambah air jika perlu.Masukkan Sedikit garam.
4. Angkat dan sejukkan sebentar.
5. Didalam mangkuk, Pecahkan telur. Masukkan mince beef yang telah dimasak tadi , garam dan sedikit lada hitam.
6. Diatas kuali leper, lengserkan sedikit marjerine. ratakan bancuhan dan susunkan sausage. Tekapkan roti yang telah di potong dua tidak putus.
7. Taburkan Cheese / mozarella.
8.Terbalikkan roti dan masak sebentar. Angkat. Sapukan mayonise dan cili sos.
Selain itu aku sempat juga membuat kuih kegemaran Lisa ...jeng jeng jeng
No comments:
Post a Comment