seorang anak sekecil itu terutamanya di waktu orang lain bebas menikmati makanan. Sebagai 'reward' untuk
nya aku memasak Nasi Ayam kegemarannya juga Ayam Pandan Thai. Sebenarnya aku teringatkan Ayam
Pandan Thai yang kami makan di Restoran Chiengmai, Sg Buluh tempohari. Puas sudah aku melayar laman
sesawang tetapi tidak menepati citarasaku. Aku ingin mencari resepi yang seakan-akan rasanya seperti yang
kurasa tempohari lalu aku cuba menokok tambah bahan-bahan melalui apa yang kulihat di kaca tv dan juga
melalui 'rasa' ayam itu tempohari.
Anak-anakku cukup menyukainya dan pastinya ia akan kerap diminta oleh mereka.Walaupun proses
pembuatannya agak rumit tetapi hasilnya begitu memuaskan hati dan juga dapat menjimatkan wang
memandangkan makanan ini agak mahal. Jom layan resepinya. Kepada teman-teman yang telah mencuba,
AYAM PANDAN THAI
Sumber: Azian Collections
1 Peket ayam kisar
300 gm isi ayam
(Potong kiub kecil)
6 Biji bawang merah#
3 Biji bawang merah#
1/2 cawan santan pekat^
3 Sudu besar gula merah/nira^
2 Sudu madu^
4 Sudu cili kisar#
3 Sudu ketumbar*
2 Sudu jintan manis*
2 Sudu jintan putih*
2 batang akar ketumbar#
3 batang serai #
1 1/2 inci halia#
3 hiris kulit limau purut#
3 Helai daun limau purut
(hiris halus)
2 tangkai daun ketumbar
(hiris nipis)
Air limau nipis
(sebiji )
2 1/2 Sudu besar tepung jagung
Garam secukup rasa^
2 Sudu besar sos tiram^
2 Sudu besar sos ikan^
2 Sudu besar minyak bijan^
4 Sudu besar kicap pekat^
Daun pandan secukupnya
CARA MENYEDIAKAN:
1. Sangai bahan yang bertanda * dan tumbuk halus.
2. Kisar halus bahan bertanda # - lebih elok jika ditumbuk kerana kurang air.
3. Satukan ayam kisar dan ayam yang di potong kiub.
4. Lumurkan dengan semua bahan bertanda ^ dan semua bahan lain kecuali daun pandan. Gaul rata.
5.Gunakan teknik sperti membuat ketupat palas ketika membalut bahan dengan daun pandan - balutkan saja supaya isi tidak keluar bila di goreng jika tidak tahu membalut seperi ketupat daun palas.
6. Perap sekurang-kurangnya sejam - lagi lama lagi baik/sedap
7.Goreng ayam pandan dalam minyak penuh dan api sederhana. Bila daun nampak agak garing angkat dan tos kan sebentar. Hidang bersama sos thai ( mae pranhom) dan keropok sayur.
5 comments:
Salam Azian..tentu harum semerbak masa goreng ayam ni kan...sedapnya, puas hati kalo buat sendirikan
Rajinnye azian membungkus....nampak sedap sangat.Insyaalah kalau nak buat nanti saya ambil resepi nie.
Kak Rosaliza,
memang harum satu rumah....selalu makan kat luar tak puas buat sendiri boleh makan lebih dan tepati rasa kita....
Bdaria,
memang penat nak bungkus...tp puas hati. Cubalah...
pasti sangat sedap ni dgn bau pandan.Insyallah nak cuba bulan ramadhan nanti.Terima kasih sudi berkongsi resepi.
Salam CM,
Pada saya memang sedap...memang patut di cuba ketika ramadhan.
Post a Comment