Thursday, July 8, 2010

JUS KEDONDONG (AMBARELLA)


Sewaktu menghantar anak sulongku  kembali semula ke kolej nya di Melaka, kami sempat singgah di rumah seorang 

teman kepada suamiku. Kami minum petang di sana dan anak-anakku begitu teruja memetik buah rambutan 

yang sedang ranum. Anak kecilku Lisa begitu seronok kerana buah-buah rambutan itu boleh di petik sendiri .

Kebetulan juga pohon kedondong nya juga sedang berbuah lebat. Ketika pulang, tuan rumah sempat 

membekalkan kami buah rambutan dan kedondong.

Dalam fikiran tiada lain, aku ingin buat air kedondong.Tentu enak lebih-lebih lagi buahnya segar-segar 

belaka. Aku sempat juga membuat air kedondong untuk di bawa ke rumah temanku Shidah ketika majlis 

makan-makan sempena hari kelahirannya tempohari.



AIR KEDONDONG
Sumber: Azian Collections


BAHAN-BAHAN

Buah kedondong
(yg muda lg bagus)

Asam masin (boi)

Air gula

Ais

Sedikit air masak 
(jika perlu)


CARA:

1. Cuci dan kikis sedikit kulit ari buah kedondong.

2. Potong kecil-kecil dan jika buah agak tau hanya ambil kulit dan isinya saja.

3. Perahkan jusnya menggunakan juice extractor atau blender biasa ( tambahkan air)

4. Masukkan asam masin kisar dan tapis.

5.Tambahkan gula secukup rasa dan ais.


2 comments:

HALAMANKU said...

uih kak Yan... memang terangkat kak.. ermapun suka minum jus kendondong+asam boi.. kalau mkn camtu jek x thn msm he he he.. nak minum di panas2 ari fuh nyaman...

Anonymous said...

Hi to every body, it's my first pay a visit of this webpage; this web site consists of amazing and really good stuff for visitors.

Feel free to visit my web page: breville juicers