Monday, January 11, 2010

ONDE-ONDE / KUIH BOM



Kuih tradisional ini merupakan antara kuih yang di gemari oleh aku dan anak-anak ku. Suamiku tak masuk 'book' lah sebab beliau tidak gemarkan kuih muih yang manis-manis. Jika dahulu bila terasa nak makan pergi aje kat dapur pasti ada kerana suatu ketika dahulu ibuku pernah berniaga kuih muih. Tapi kini tidak lagi dan bila terasa nak makan seperti yang dulu kenalah buat sendiri. Sebenarnya aku tidak pernah membuat sendiri kuih tersebut dan inilah pertama kalinya. Kebetulan dikawasan tempat tinggalku ada menjual kuih itu yang boleh tahan juga sedap nya. Namun aku tetap ingin mencuba sendiri agar tidak lupus warisan ibuku.....


BAHAN - BAHAN

1 Ketul ubi keledek
(rebus & lenyek)

1 peket tepung pulut

1 sudu gula
(agar bijan melekat)

Sedikit air garam

Inti kelapa/kacang hijau

Bijan secukupnya.

CARA MEMASAK:-

1. Uli tepung bersama keledek  yang telah dilenyek beserta sedikit air garam dan gula. Uli sehingga mendapat adunan yang lembut.

2. Buat bulat-bulat mengikut ukuran yang dikehendaki dan masukkan inti. Bulatkan semula hingga sempurna.

3. Gelekkan bebola tepung itu di atas timbunan bijan.

4. Goreng 'deep fry' di atas api yang kecil supaya tidak meletup. Angkat dan toskan minyaknya.


4 comments:

E-na Zarina said...

cutenya!! nk 2 ketuii bole??

Azian Nd said...

boleh...amik lah....

Anonymous said...

Salam singgah,
Kuih bom memang cedap.. tp sedap lagi satey dan sata kat bawah sinun :)

Cikgu Zam said...

salam,
saya juga gemarkannya tapi dah lama tak makan, huhuhu