Sewaktu menghantar anak sulongku kembali semula ke kolej nya di Melaka, kami sempat singgah di rumah seorang
teman kepada suamiku. Kami minum petang di sana dan anak-anakku begitu teruja memetik buah rambutan
yang sedang ranum. Anak kecilku Lisa begitu seronok kerana buah-buah rambutan itu boleh di petik sendiri .
Kebetulan juga pohon kedondong nya juga sedang berbuah lebat. Ketika pulang, tuan rumah sempat
membekalkan kami buah rambutan dan kedondong.
Dalam fikiran tiada lain, aku ingin buat air kedondong.Tentu enak lebih-lebih lagi buahnya segar-segar
belaka. Aku sempat juga membuat air kedondong untuk di bawa ke rumah temanku Shidah ketika majlis
makan-makan sempena hari kelahirannya tempohari.
AIR KEDONDONG
Sumber: Azian Collections
BAHAN-BAHAN
Buah kedondong
(yg muda lg bagus)
Asam masin (boi)
Air gula
Ais
Sedikit air masak
(jika perlu)
CARA:
1. Cuci dan kikis sedikit kulit ari buah kedondong.
2. Potong kecil-kecil dan jika buah agak tau hanya ambil kulit dan isinya saja.
3. Perahkan jusnya menggunakan juice extractor atau blender biasa ( tambahkan air)
4. Masukkan asam masin kisar dan tapis.
5.Tambahkan gula secukup rasa dan ais.
2 comments:
uih kak Yan... memang terangkat kak.. ermapun suka minum jus kendondong+asam boi.. kalau mkn camtu jek x thn msm he he he.. nak minum di panas2 ari fuh nyaman...
Hi to every body, it's my first pay a visit of this webpage; this web site consists of amazing and really good stuff for visitors.
Feel free to visit my web page: breville juicers
Post a Comment