Sayur-sayuran memang jarang di sukai oleh anak-anak. Tetapi jika kena cara masakan nya pasti di jamah jua
oleh mereka. Jika di rumah saya sayur Pak Choy ni jarang mendapat tempat pada selera anak-anak
sehinggalah saya menukar cara memasak dari goreng bersos tiram yang biasa saya masak kepada goreng
bertelur.
Jarang sekali anak saya mengatakan sedap kepada masakan sayur kecuali kepada kacang panjang berkicap.
Tetapi kali ini terkeluar sendiri perkataan 'sedap pulak sayur ni' dari mulut mereka dan saya pun senyum saja
tanda puas!
PAK CHOY GORENG BERTELUR
BAHAN-BAHAN
Seikat sayur pak choy
2 biji cili merah*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
4-6 ekor ikan bilis*
1 biji bawang besar
1 biji telur
CARA MEMASAK:-
1.Tumbuk bahan yang bertanda * hingga lumat.
2. Tumis bahan tadi hingga naik bau. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan telur yang telah di kocak sambil dikacau. Masak hingga telur agak garing.
4. Masukkan batang sayur yang telah di potong dan gaul rata. Apabila separuh layu masukkan bahagian daun nya pula dan bawang besar yang di potong bulat-bulat. Gaul rata dan masak sehingga daun agak layu
No comments:
Post a Comment