Assalamualaikum, kini kita sedang berada didalam bulan Rejab dan diantara amalan yang sering dilakukan
ialah berpuasa. Selain mengantikan puasa yang tertinggal terutamanya untuk kaum wanita kita juga berpeluang
mengumpul amalan sunat yang dianjurkan di bulan Rejab ini.
Apabila berpuasa pastinya akan terfikir apakah juadah yang hendak di masak. Selalunya yang manis-manis
menjadi pilihan antaranya ialah Kek Gula Hangus atau pun popular dengan panggilan Kek Sarang Semut,
Ianya juga amat sesuai untuk di bawa sebagai buah tangan ke majlis kenduri kendara.
Kakak ipar saya memang teror buat kuih ini. Saya belajar secara tidak rasmi dengan selalu melihat beliau
membuatnya terutama apabila ada kenduri kendara.Untuk resepi kali ini, mengikut teknik yang asli ianya di
kukus tetapi kali ini saya bakar dalam oven.
KEK GULA HANGUS
BAHAN-BAHAN
5 biji telur
1 1/2 cawan gula
1 cawan airr
1/2 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerine
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu besar esen vanila
CARA MENYEDIKAN:-
1. Alas loyang yang telah di gris dengan parchment paper pada bahagian dasar loyang.
2. Masak gula di atas api sederhana sehingga gula jernih dan keperangan. Masukkan air sedikit demi sedikit
sambil di kacau. Apabila telah sebati dan cair semuanya masukkan marjerine. 2acau sehingga marjerine cair
dan sejukkan sebentar.
3.Ayak tepung bersama soda.
4. Pukul sedikit telur dan masukkan susu pekat. Kacau sebati.
5. Masukkan tepung berselang seli gula hangus kedalam telur sambil dikacau sebati.
6. Akir sekali masukkan esen vanila. Tapis dan perap beberapa jam.
7. Bakar selama 30-40 minit dgn kepanasan 160-c atau mengikut oven masing-masing. Sejukkan baru di potong.
2 comments:
akak...nak sepotong..nampak sedap sangat...
ambik la Mah....
Post a Comment