Pita Kebab sering menjadi sarapan pagi kami sekeluarga. Inilah antara makanan kegemaran kami sekeluarga.
Jika ke jalan TAR saya pasti akan membeli Shawarma Kebab yang di jual berhampiran SHF Home Decor.
Saya sanggup beratur panjang-panjang untuk membeli nya dan adakalanya bila telah hampir tiba giliran saya, kebab
sudah kehabisan stok. Aroma panggang nya begitu memanggil-manggil selera saya....
Jika di rumah tak dapatlah saya nak panggang segalanya. Jadi saya masak atas kuali ajer. Sarapan yang
mengenyangkan di samping cukup segala khasiat yang di perlukan badan. Untuk roti pitanya saya beli ajer di
pasaraya . Selalunya saya beli di Jusco. Pilihan saya tentulah yang punya serat gandum.
PITA KEBAB
BAHAN-BAHAN
Sebungkus roti pita
(potong 2 dan panggang di atas grill pan)
1 Peket daging cincang
1 labu bawang besar*
1 biji tomato*
3 ulas bawang putih
2 Sudu besar rempah kari daging
lada sulah/lada hitam
2 Sudu besar sos cili
mayonise, sos lada hitam
Daun Salad, tomato
CARA MEMASAK:-
1. Potong kiub kecil bahan yang bertanda *
2.Cincang halus bawang putih.
3. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan rempah kari yang telah di cairkan. Masak hingga terbit minyak sambil di kacau selalu.
4. Masukkan daging cincang dan gaul rata. Masak hingga empuk. Masukkan pula sos cili, garam secukup rasa, sedikit lada hitam , lada sulah, tomato dan bawang besar. Gaul rata dan masak sehingga bawang hampir layu.
5. Sapukan permukaan dalam roti pita dengan mayonise. Sisipkan daun salad dan hirisan tomato. Masukkan daging.
6. Jika suka, paipkan kembali mayonise dan sos lada hitam di permukaan daging.
# Saya masukkan kiub kentang rebus didalam daging.
1 comment:
bestnyer kebab..slalu beli kat pasar malam, tp penjualnya tipu, dia guna daging burger, hampeh tol la
Post a Comment