Salam, Ini adalah kuih muih pertama yang dapat saya buat sejak bermulanya persekolahan. Jadual harian saya
telah mula dapat saya susun agar saya punya masa untuk semua itu.
Memandangkan seluruh keluarga amat menggemari kuih pau dan kebetulan inti karipap masih berada di
dalam frezer begitu juga stok Kacang Merah paste. Dulu saya sering menyimpan stok Pau Yik Mun yang
terkenal dari Tanjung Malim tu. Tapi sejak keluar cerita mengenainya saya berhenti membeli. Lalu saya ikhtiar
mempelajari resepi membuat pau dengan galakan suami.
Sebelum saya mengambil Lisa dari kindergarten saya perapkan dulu adunan dan sekembalinya dari situ anak
saya Lisa seronok betul tgk adunan itu mengembang.
Seperti biasalah sudah pasti keluar ayat ini....' Lisa help ibu' Ya la tu..'help' eemmm......
Sedang saya mengukus pau suami saya pulang dan dah pekena 3 biji pau panas. Sedap katanya dan lebih
lembut dari yang di jual di kedai...senyum simpul ajer laa...
Saya buat lebih sedikit dari biasa supaya boleh simpan untuk sarapan. Pagi ini saya hanya memanaskan
sebentar pau tersebut dan masih lagi lembut.
Pau Kacang Merah yang bertanda dengan warna merah.
Saya hanya membuat 10 biji pau kacang merah tapi permintaan lebih dari itu.
Selalunya anak-anak lebih sukakan pau Kari Ayam/daging. Ini dah terbalik pula!
Inti Kacang Merah kegemaran Lisa....
PAU
BAHAN-BAHAN
250 gm tepung hong kong
120 gm air
15 gm shortening
60 gm kastor sugar
7 gm dry yeast
1/2 camca teh double action baking powder
secubit garam
CARA.
1. Gaul bersama tepung,gula, baking powder dan garam.
2. Masukkan yeast dan air. Pukul dengan mixer hingga menjadi doh. Masukkan shortening dan pukul lagi hingga adunan tidak berlubang bila di ambil sedikit dan di regangkan.
3. Rehatkan doh hingga naik 2 kali ganda.
4. Tumbuk doh dan bulat-bulatkan sehingga habis adunan mengikut sukatan yang sama setiap bebola adunan itu. Biarkan sebentar.
5. Isikan inti dan bulatkan semula. Lapikkan dgn tracing paper atau daun pisang. Biarkan adunan naik lebih kurang 20-30 minit.
6. Kukus di dalam kukusan yang telah di panaskan selama 10 minit.
7 comments:
aduhai gebu bukan main....... geram nengok! mana nk cari tpg hong kong eh... adehhhhh
tepung hong kong tu tepung apa???first dgr nmanya
Pau kacang merah 5 bijik!!! :D
wow..sedapnya ..lama tak makan pau...kacang merah yg selalu fav i..gebu ...
Salam,
Hana N anonymous,
Tepung Hong Kong tu selalunya utk buat pau dan ada dijual di kedai baking product.
Love...pau siap! hehehe
Subhie..
U kena try nih...
Post a Comment