Atas permintaan anak saudara yang mengadakan jamuan makan-makan meraikan perpindahan beliau ke
rumah baru , beliau menempah kuih Serimuka dan Kastard Caramel dari saya.
Oleh kerana telah agak lama tidak membuat Kastard Caramel untuk keluarga maka saya membuat juga
seloyang untuk anak-anak dirumah.
Tapi yang untuk dirumah saya taburkan sedikit parutan kulit lemon untuk sedikit kelainan rasa.
Gula hangusnya pula saya tidak buat hangus seperti biasa cuma agak kekuningan saja supaya terasa parutan
lemon itu.
BAHAN-BAHAN
1/2 Tin kecil susu pekat
1 Tin air
1 Tin susu cair/segar
5 Butir telur
5 Butir telur
2 butir kuning telur
1 Sudu teh esen vanila
Sedikit parutan lemon
2 Senduk nasi gula (jadikan karamel)
2 Senduk nasi gula (jadikan karamel)
1 senduk air
CARA MENYEDIAKAN
1. Satukan telur, susu cair dan susu pekat. Kacau perlahan.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan esen vanila sambil di kacau perlahan-lahan. Tapis. Taburkan parutan lemon dan kacau rata perlahan-lahan.
3. Sangai gula hingga kekuningan.Kecilkan api dan masukkan air sedikit demi sedikit. (hati-hati ketika menuang air)Kacau hingga gula hancur. Tuang kedalam loyang. Ratakan.
4. Curahkan adunan kastard ke dalam loyang dan kukus selama 30- 40 minit. (air kukusan hendaklah di panaskan dahulu).
Nota: Pastikan telur/adunan tidak di pukul kembang.
2 comments:
kak azian tima kasih coz follow blog sy... emm kalau kita x mskkn telor jd x? sbb sy x suka kalau letak telur dlm pudding... emmm kenapa selalu sy buat gula hangus mesti pahit ?
haniQaseh,
Memang ada resepi kastard yg tak perlu letak telor tp tiada dlm simpanan saya. Gula hanggus yg terlebih perang akan menghasilkan rasa pahit. So bila masak gula sebaik shj gula agak kekuningan bolehlah di masukkan air. Kacau selalu supaya gula semuanya larut.
Post a Comment