Apabila anak saya Imran mengatakan kena bawa kuih ke sekolah untu jamuan hari raya juga menyambut hari
kanak-kanak sedunia, saya buntu juga nak buat apa. Tempohari saya dah buatkan egg tart kali ini saya
berkira-kira mahu membuat sesuatu yang dapat menarik minat anak-anak.
Kebetulan Kiwi filling ada dalam simpanan maka saya ambil keputusan untuk membuat apam dot-dot.
Resepinya sama seperti yang ibu saya buat dulu-dulu. Cuma dulu plain ajer dimasak dlm loyang. Kini dicorak
sebegitu cantik dan di isi filling pula. Tentulah anak-anak berminat.
Oleh kerana tiada ukuran yang sebenarnya yg dapat membantu anak-anak saya atau generasi muda lain yang
berminat maka saya mencari resepi sama dengan ukuran yang dapat membantu. Kepada yang ingin mencuba
bolehlah try resepi dari hana - ni. Thanks Hana yer.....
Bahan-bahan
- 3 biji telur - dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus - hana kurangkan
- 150gm susu segar
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
- Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
- Pewarna
Cara-cara
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
- Picitkan blueberry filling secukupnya.
- Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
- Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
No comments:
Post a Comment