Pada mulanya saya memang cuba menggelakkan dari memasak ketam. Bukan kerana apa, anak-anak mengalami
eczema dalam keadaan cuaca panas begini. Tetapi kesukaan anak-anak membuatkan saya tak sampai hati
dan kebetulan ketam di kedai itu agak 'cantik-cantik' belaka.
Apabila di tanya kepada anak ke3 saya yang merupakan pengemar tegar ketam,maka jawabnya "ibu masak
lemak atau kicap kering-kering"
Akhirnya masak lemak jadi pilihan dan kebetulan ada stok cendawan maka saya masukkan kedalam masak
lemak itu. Memang sedap dengan manis ketam
dan manis cendawan. Cukup serasi. Saya gorengkan sayur Kailan dan ayam goreng sebagai
gandingan.Anak-anak begitu berselera berbuka hari ini.
LEMAK KETAM DENGAN CENDAWAN
Sumber: Azian Collections
BAHAN-BAHAN
15 Biji cili api
Santan pekat rm 2
1 Inci kunyit hidup
2 Batang serai
(dititik)
Cendawan tiram
1 keping asam keping
CARA MENYEDIAKAN
1. Tumbuk kunyit hidup dengan sedikit garam hingga halus. Masukkan cili api dan tumbuk halus.
2. Masukkan bahan yang ditumbuk, serai dan santan. Masak hingga mendidih sambil di kacau selalu.
3. Masukkan cendawan , ketam dan asam keping. Tambahkan garam secukup rasa.
4. Masak hingga ketam cukup masak. Angkat.
4 comments:
salam kak,
wahh sedapnyeee, pasti gembira anak akak tu, hajatnye selaku pengemar tegar ketam dilunaskan.
Ohya dijemput utk manikmati sedikit juadah di laman saya
nak buat gak .....
otak blurrr tak tau nak masak apa....
cedappnyee.
dh lame tak mkn ketam
takpe kita nk balik kg dh.blh mkn mcm2
sedapnye letak cendawan..nak try jugak laa..
Post a Comment