Sunday, September 5, 2010

CUCUR UDANG




Salam, lama sungguh tak menayang masakan kat blog ini.Kekangan waktu membuatkan saya terpaksa 

melupakan sebentar niat untuk mengemaskini blog ini. Semakin menghampiri hari lebaran semakin banyak 

tugas dan tanggungjawab yang perlu di bereskan apatah lagi segalanya terletak di bahu sendirian.

Sehingga hari ini belum lagi memulakan projek membuat biskut tetapi anak ke empatku Imran sudah mula 

bertanya. Mungkin kerana rakan-rakan di sekolah mula bercerita ibu mereka membuat biskut itu dan ini.

Apapun hari ini cadangnya ingin ke BWY untuk membeli barang keperluan dan mungkin malam ini bermulalah 

projek  mengukis pula...hihihi.

Hari ini saya ingin berkongsi kuih kegemaran kami sekeluarga. Cucur Udang. Setiap kali buat pasti habis dan 

sebab itulah juga pada bulan ramadhan ini telah berkali-kali saya membuatnya.

Jom kita tengok resepi simple yang sering saya gunakan. Maaf kerana saya tidak punya sukatan 

sebenar.Hanya agak-agak saja.

CUCUR UDANG

Sumber :Azian Collections

BAHAN-BAHAN

400 gm Udang
( buang kepala saja/ rebus kepala , blender & tapis.)

400 gm tepung gandum

1 sudu makan soda bikarbonat

sedikit pewarna kuning telur

1 biji telur

Taugeh

Daun Kucai

Bawang besar


BAHAN SOS

8 Biji cili merah

1 sudu makan sos tiram

1 Ulas bawang putih

2 Sudu makan sos cili
(saya guna mae pranhom)

sedikit air asam
(saya allergy dgn cuka)

garam & gula secukup rasa


CARA MENYEDIAKAN:

1. Satukan tepung, soda dan sedikit garam. Masukkan telur dan stok udang serta pewarna. Batter hendaklah tidak terlalu cair atau pekat.

2. Masukkan bawang besar yang telah dihiris dan kacau rata. Perap adunan selama beberapa jam.

3. Masukkan taugeh dan kucai yang di ramas sedikit . Gaul rata sebelum memasak cucur.

4. Panaskan senduk bulat di dalam minyak penuh. Tuangkan batter dan letakkan udang  di atasnya sambil di tekan sedikit agar tidak terpisah sewaktu menggoreng.

5. Apabila agak kekuningan kuis sedikit supaya terpisah dari senduk.

6.Ulangi proses yang sama sehingga selesai.

7. Blender cili merah dan bawang putih dengan air. Air perlu banyak kerana cili perlu di masak lama.

8. Masak di atas api sederhana . Masukkan sos tiram dan masak hingga agak pekat. 

9. Apabila mula pekat masukkan cili sos , air asam,garam dan gula secukup rasa.

10. Biarkan masak sebentar dan angkat.




No comments: