Tuesday, December 8, 2009

SUP MERAH



Asyik makan nasi aje menyebabkan aku ingin bertukar selera pula . Kebetulan semasa Aidil Adha tempohari abahku ada membekalkan beberapa ketul tulang ala-ala 'gear box' gitu untuk di bawa pulang. Oleh kerana  aku bercadang hanya mahu makan dengan 'Baguette' saja maka terlintas difikiran untuk memasak 'Sup Merah' panggilan anak-anak ku lahhh tuuuu....
Resepi ini aku perolehinya dari anak saudara suamiku Izzah yang tinggal di Pasir Ris,Singapura. Secara kasar aku mempelajarinya dan selalu juga aku memasaknya kerana kami sekeluarga memang gemarkannya. Tq Izzah...dah lama tak bersua tentu ada banyak resepi yea....Jom layan resepi dan gambar nya aje yang tinggal....


BAHAN-BAHAN:-

4-5 Ketul tulang lembu
(Gear box)

5 Biji kentang
(Rebus & lenyek)

2 Litter air
(lebihkan jika kurang empuk)

5 Ulas bawang merah*

4 Ulas bawang putih*

2 Inci halia*

Set rempah menumis

4 Sudu paste ayam masak merah
(guna paste Brahim)

1 Tin Tomato pure

1 peket rempah sup

Gula, garam, lada hitam/sulah

Pokok  ketumbar

Daun Sup/ bawang & bawang goreng
(penaik aroma)


CARA MEMASAK ;-

1. Tumbuk bahan yang bertanda *.Tumis rempah menumis diikuti dengan bahan yang ditumbuk hingga naik bau.

2. Masukkan rempah sup,tomato pure dan paste masak merah. Masak sebentar. Masukkan air dan kacau. Biar ia mendidih. Masukkan akar ketumbar, daun dan batangnya.

3. Masukkan tulang dan masak sehingga empuk.

4. Apabila telah empuk masukkan pula kentang lenyek. Biar mendidih. Apabila telah cukup pekat dan empuk tulang, masukkan pula garam, gula dan lada sulah serta sedikit lada hitam.

5. Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng ketika menghidang.


3 comments:

Watierman said...

sedap....Akak juga suka makan sup...daging....jangan Ayam dah...tak suka..tak suka!!!!

my little cakes for you said...

Kak azian sedap nye so mouth watering yum yum...

Cikgu Zam said...

salam, wouuuu sedapnyeeeeeeee, lain dari yang lain lah