Nasi Ayam merupakan makanan yang paling digemari tak kira bangsa serta golongan
masyarakat. Jika dahulu kami sekeluarga gemar makan Nasi Ayam yang di jual di gerai
makanan Kg Pandan berhampiran klinik Kesihatan Kg Pandan. Tetapi kini ada beberapa
restoran yang menyediakan Nasi Ayam yang enak yang selalu juga aku kunjungi terutama
apabila 'malas' memasak seperti di Restoran Bandar Puteri dan juga Restoran Baser. Juga di
Seksyen 18 Shah Alam yang juga menyediakan Nasi Ayam berempah yang menjadi pilihan
anak-anakku.
Jom kita lihat bagaimana saya memasak resepi ini....
NASI AYAM
BAHAN-BAHAN:
2 Pot susu beras wangi
1 Batang serai
1 Helai daun pandan
3 Ulas bawang putih
1 Inci Halia
2 Sudu minyak sapi
Stok ayam secukupnya.
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
CARA MEMASAK:
1. Tumis kesemua rempah campak dan masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk menggunakan minyak sapi. Masak kekuningan dan masukkan stok air.
2. Masukkan serai titik dan daun pandan. Tambahkan garam secukup rasa dan masukkan beras yang telah dicuci.
Nota : Air stok ayam dan beras hendaklah sama banyak.
AYAM BEREMPAH
BAHAN-BAHAN
1 Ekor ayam
8 Ulas bawang merah
5 Ulas bawang putih
2 Inci halia
1 Inci Lengkuas
2 Inci kunyit hidup
10 batang serai
1/2 peket rempah daging
1 Senduk cili kisar
Garam dan gula
CARA MEMASAK:
1. Cuci ayam dan toskan.
2. Kisar kesemua bahan. perapkan ayam bersama bahan yang di kisar untuk beberapa jam.
3. Goreng garing.
Nota: Hidangkan Nasi dan ayam goreng berempah bersama sos cili dan sos kicap beserta timun dan sayuran lain jika suka.
masyarakat. Jika dahulu kami sekeluarga gemar makan Nasi Ayam yang di jual di gerai
makanan Kg Pandan berhampiran klinik Kesihatan Kg Pandan. Tetapi kini ada beberapa
restoran yang menyediakan Nasi Ayam yang enak yang selalu juga aku kunjungi terutama
apabila 'malas' memasak seperti di Restoran Bandar Puteri dan juga Restoran Baser. Juga di
Seksyen 18 Shah Alam yang juga menyediakan Nasi Ayam berempah yang menjadi pilihan
anak-anakku.
Jom kita lihat bagaimana saya memasak resepi ini....
NASI AYAM
BAHAN-BAHAN:
2 Pot susu beras wangi
1 Batang serai
1 Helai daun pandan
3 Ulas bawang putih
1 Inci Halia
2 Sudu minyak sapi
Stok ayam secukupnya.
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
CARA MEMASAK:
1. Tumis kesemua rempah campak dan masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk menggunakan minyak sapi. Masak kekuningan dan masukkan stok air.
2. Masukkan serai titik dan daun pandan. Tambahkan garam secukup rasa dan masukkan beras yang telah dicuci.
Nota : Air stok ayam dan beras hendaklah sama banyak.
AYAM BEREMPAH
BAHAN-BAHAN
1 Ekor ayam
8 Ulas bawang merah
5 Ulas bawang putih
2 Inci halia
1 Inci Lengkuas
2 Inci kunyit hidup
10 batang serai
1/2 peket rempah daging
1 Senduk cili kisar
Garam dan gula
CARA MEMASAK:
1. Cuci ayam dan toskan.
2. Kisar kesemua bahan. perapkan ayam bersama bahan yang di kisar untuk beberapa jam.
3. Goreng garing.
Nota: Hidangkan Nasi dan ayam goreng berempah bersama sos cili dan sos kicap beserta timun dan sayuran lain jika suka.
2 comments:
Ini sambut Merdeka la ni. Makan nasi ayam. Yummy!!
rempah kari tue setengah peket yg besar atau yg kecik?stok ayam tue mcm na nak buat yek?
Post a Comment