Kami menikmati buah durian di situ dan aku mengambil kesempatan membawa pulang sebiji dua. Pada mulanya terlintas di fikiran ingin membuat bubur kacang hijau durian tetapi atas permintaan anak keduaku Amirul, akhirnya inilah yang siap dimasak...
Paling menggembirakan bila melihat anak bongsuku Lisa turut menyukainya dan sempat juga kurakamkan aksi Lisa menikmati Serawa Durian yang pertama kali dinikmatinya sejak di lahirkan....
DIPERLUKAN
10 Ulas durian
11/2 Biji kelapa parut
(diambil 1litter santan)
1 Keping gula melaka
2 Helai daun pandan
Sedikit garam
CARA MEMASAK
1. Masak gula melaka/kerek bersama 1 cawan air hingga gula larut dan tapis.
2. Satukan santan, durian, gula melaka yang telah dilarutkan dan sedikit garam . Masak hingga agak pekat. Campurkan tepung gandum yang telah dicairkan dengan sedikit air supaya serawa agak pekat.
3. Masak hingga kuah pekat seperti dikehendaki .Angkat.
10 Ulas durian
11/2 Biji kelapa parut
(diambil 1litter santan)
1 Keping gula melaka
2 Helai daun pandan
Sedikit garam
CARA MEMASAK
1. Masak gula melaka/kerek bersama 1 cawan air hingga gula larut dan tapis.
2. Satukan santan, durian, gula melaka yang telah dilarutkan dan sedikit garam . Masak hingga agak pekat. Campurkan tepung gandum yang telah dicairkan dengan sedikit air supaya serawa agak pekat.
3. Masak hingga kuah pekat seperti dikehendaki .Angkat.
Nota: Kuah durian sedap dimakan bersama roti jala, roti putih juga pulut.
1 comment:
Huhuhu, sedapnya serawa durian. Naper makan sensorang, tak ajak aunty punnnn....
Post a Comment