Monday, May 25, 2009

MEAT BALLS SPAGHETTI

Manusia ini dilahirkan berbeza citarasa. Seperti di dalam rumahku, ada yang menggemari bolognase , ada yang lebih menyukai Cabonara dan tak kurang juga yang bercitarasa Malaysia. Kebiasaannya aku lebih kepada spagetthi bolognase, bukan sahaja ia mudah malah lebih menjimatkan dan memenuhi citarasa majoriti di dalam keluargaku. Walaubagaimnapun aku akan memaparkan setiap jenis yang sering aku sediakan....




BAHAN-BAHAN

1/2 Peket spagetthi

300gm mince beef

1 tin/botol sos spagetthi

2 sudu makan cili kisar

3 ulas bawang putih
(kisar/cincang)

1 Labu bawang besar
(dipotong kiub kecil)

5 biji cendawan butang
(dihiris/potong kiub)

1 Biji tomato
(potong kiub)

Oregano

Meat balls

Garam dan gula


CARA MEMASAK

1. Rebus spagetthi di dalam air mendidih yang telah di campur garam dan sedikit butter. Toskan.

2. Goreng meat balls bersama sedikit butter dan pepper. ketepikan.

3. Tumis bawang putih hingga garing dan masukkan cili kisar. Pastikan cili betul-betul masak atau garing dan masukkan pula daging kisar. Masak hingga empuk.

4. Setelah daging empuk masukkan sos spagetthi. Biarkan meggelegak dan masukkan pula bawang besar, cendawan butang , kiub tomato dan oregano.

5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa mengikut citarasa.

6. Hidangkan bersama meat balls.

Nota: Setiap kali menggunakan buah tomato gula harus dimasukkan lebih sedikit untuk mendapat rasa yang seimbang.

No comments: