Assalamualaikum.
Ikan keli ini saya beli di Pasar Borong Selangor dari seorang peniaga melayu yang sering saya kunjungi .
Sungguh selesa membeli dari beliau. Selalunya saya beli scallop untuk di buat rencah pada carbonara, ikan
pari dan semestinya ikan keli. Ikan keli 'halal' mengikut kata penjual nya amat berkurangan kini. Mungkin
kerana harga nya agak tinggi sedikit.
Selalunya saya masak ikan keli bercili, masak lemak atau pun yang paling di gemari anak-anak saya iaitu
ikan keli goreng bawang.
Begitulah panggilan yang di beri oleh anak-anak saya kerana mereka amat menggemari bawang pada ikan keli
yang garing itu. Mungkin aroma bawang goreng begitu memikat selera mereka.
Selalunya ikan keli yang di masak bercili api akan basah-basah sedikit dan pedas. Tetapi anak-anak saya
lebih sukakan yang kering dan tidak terlalu pedas. Itulah selera masing-masing. Kita ikutkan ajer lah....
Memang sesuai dimakan sewaktu berbuka mahupun ketika bersahur apatah lagi jika di gandingkan dengan
gulai lemak ayam ker...udang ker....ikan ker....
IKAN KELI GORENG BAWANG
BAHAN-BAHAN
5-6 Ekor ikan keli
(saya potong 2)
10-15 biji cili padi
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 cawan bawang goreng
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:-
1. Cuci ikan keli dengan asam jawa dan garam. Bersih kan dan tos. Lumur dengan sedikit garam dan kunyit serbuk. Goreng garing.
2. Tumbuk cili api, bawang putih dan bawang merah. Jangan terlalu lumat.
3. Tumis bahan yang ditumbuk sehingga kekuningan. Masukkan garam dan gula. Masak lagi sehingga garing kekuningan.
4. Perlahan kan api dan masukkan ikan yang di goreng tadi. Gaul rata.
5. Masukkan bawang goreng . Gaul rata dan angkat.
4 comments:
nak try la resepi ni kak..
sedapppnya tengokkkkkk.....
waaa...suke ikan keli goreng!! sedappp...
Gee, memang sedap...goreng garing-garing...
Mas, cubalah...sedap tau! hehe
akk..nak tumpang tanya sikit..napa yer sambal yg sy masak jadi warna hitam..bukan sebab hangus..tp..warna hitam..
Post a Comment