Thursday, August 11, 2011

IKAN KELI GORENG BAWANG


Assalamualaikum.

Ikan keli ini saya beli di Pasar Borong Selangor dari seorang peniaga melayu yang sering saya kunjungi .

Sungguh selesa membeli dari beliau. Selalunya saya beli scallop untuk di buat rencah pada carbonara, ikan 

pari dan semestinya ikan keli. Ikan keli 'halal' mengikut kata penjual nya amat berkurangan kini. Mungkin 

kerana harga nya agak tinggi sedikit.

Selalunya saya masak ikan keli bercili, masak lemak atau pun yang paling di gemari anak-anak saya iaitu

ikan keli goreng bawang.

Begitulah panggilan yang di beri oleh anak-anak saya kerana mereka amat menggemari bawang pada ikan keli 

yang garing itu. Mungkin aroma bawang goreng begitu memikat selera mereka.

Selalunya ikan keli yang di masak bercili api akan basah-basah sedikit dan pedas. Tetapi anak-anak saya 

lebih sukakan yang kering dan tidak terlalu pedas. Itulah selera masing-masing. Kita ikutkan ajer lah....

Memang sesuai dimakan sewaktu berbuka mahupun ketika bersahur apatah lagi jika di gandingkan dengan 

gulai lemak ayam ker...udang ker....ikan ker....

IKAN KELI GORENG BAWANG

BAHAN-BAHAN

5-6 Ekor ikan keli
(saya potong 2)

10-15 biji cili padi

10 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1/2 cawan bawang goreng

garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:-

1. Cuci ikan keli dengan asam jawa dan garam. Bersih kan dan tos. Lumur dengan sedikit garam dan kunyit serbuk. Goreng garing.

2. Tumbuk cili api, bawang putih dan bawang merah. Jangan terlalu lumat.

3. Tumis  bahan yang ditumbuk sehingga kekuningan. Masukkan garam dan gula. Masak lagi sehingga garing kekuningan.

4. Perlahan kan api dan masukkan ikan yang di goreng tadi. Gaul rata. 

5. Masukkan bawang goreng . Gaul rata dan angkat.


4 comments:

Mas said...

nak try la resepi ni kak..
sedapppnya tengokkkkkk.....

Gee® said...

waaa...suke ikan keli goreng!! sedappp...

azian said...

Gee, memang sedap...goreng garing-garing...

Mas, cubalah...sedap tau! hehe

nazhahmad said...

akk..nak tumpang tanya sikit..napa yer sambal yg sy masak jadi warna hitam..bukan sebab hangus..tp..warna hitam..