Assalamualaikum ... Sebenarnya saya teringin nak makan daging dendeng atau daging hitam manis dengan
ketupat. Oleh kerana tiada ketupat segera dalam simpanan maka saya makan dengan nasi putih aje lah...
Selalunya daging hitam manis ini berempah tetapi kali ini saya buat yang simple aje.
Cuma teknik memasak tetap sama.
Sedap di makan dengan nasi minyak , nasi tomato dan yang seangkatan dengannya.
Bagi saya tiada lauk lain pun tak pa ...ada daging masak hitam satu pun dah cukup!
Amat sesuai di masak ketika menjelang raya kerana ramai yang balik dapat membantu mengetuk
daging....hehehe.
DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN
1 Kilo daging batang pinang/lembut
15-20 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 senduk nasi cili kisar
3 biji buah keras
3 sudu cili sos
1 cawan kicap manis
1/4 cawan kicap masin
2 sudu raisin
2 tbsp air asam jawa
2 labu bawang besar
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga lawang
3 batang kulit kayu manis
CARA MEMASAK:-
1. Potong daging nipis-nipis dan rebus hingga empuk.
2. Angkat dan toskan.Lebihan air rebusan jangan di buang. Ketuk-ketuk permukaan daging hingga menjadi nipis. Goreng sebentar sahaja untuk mengelakkan daging menjadi keras.
3. Kisar bawang merah, bawang putih dan buah keras.
4. Tumis rempah penumis dan masukkan bahan yang di kisar. Masak hingga naik bau.
5. Masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak atau cili masak betul.
6. Masukkan air asam jawa, cili sos, kicap manis dan masin serta air lebihan rebusan daging. Masak hingga hampir pekat.
7. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sedikit gula dan kismis.
8. Masukkan pula bawang besar yang dipotong bulat-bulat. Masak hingga daging seperti bersalut.
4 comments:
hmmm.sodap
akak..sedappnya tengok daging tu...
sedapp tu makan ngan nasi panass...
Assalamulaikum Azian
banyak sedap kalau makan daging masak hitam ni. Kena pulak kalau makan dengan nasi beriani... CT baru nak follow ni. baru jumpa blog Azian.. hihihi
Assalamualaikum...
Mas,
tq singgah sini..memang best klu makan dgn nasi panas...
CT, thanks follow yer...memang betul tu sesuai betul ....
Post a Comment