Sewaktu pulang dari menghantar emak dari Hospital Serdang tempohari, abah saya membekalkan sesikat
pisang . Saya tidak tau apa nama pisang itu tetapi pokoknya rendah dan apabila masak kulit pisang tetap
berwarna hijau dan mengeluarkan bau yang sangat harum. Dari dulu saya hanya memanggilnya dengan nama
'pisang rendah'.
Saya memang teringin nak buat kek pisang kerana nak tau bagaimana pula rasanya setelah di jadikan kek.
Setelah dilenyek tekstur pisang tidak lebam tetapi kekuningan dan bersih saja rupanya. Teringat saya ketika
remaja dulu saya rajin menggoreng pisang rendah yang telah tua begitu saja tanpa di celup tepung dan di
makan dengan gula....sungguh berlemak!
Untuk memastikan kek saya pasti menjadi saya mencuba resepi dari Kak Nor- secubit garam. Tq Kak Nor.
dan hasilnya memang sedap! Ini di akui oleh teman saya Lin dan Yanti yang kebetulan datang bertandang.
Menurut kata mereka sungguh gebu dan tiada rasa 'pahit' seperti kebanyakan kek pisang.
Untuk memudah kan teman-teman mencuba saya salin semula di sini.Semuga kita dapat manafaat dari resepi
yang di panjangkan....
KEK PISANG
BAHAN-BAHAN
250 gm Tepung gandum
(saya guna soft flour)
125 gm butter
(cair dan sejukkan)
100 gm minyak jagung
(saya guna minyak biasa)
225 gm pisang lecek
( saya lebihkan sedikit)
15gm ovallate
5 biji telur A
(saya guna AA)
150 gm gula kastor
1 camca teh soda bikarbonat
secubit garam
1 tsp esen vanila
CARA MENYEDIAKAN:-
1.Ayak tepung bersama soda bikarbonat.
2. Pukul telur ,ovallate dan gula hingga kembang dengan kelajuan tinggi.
3. Masukkan pisang dan esen vanila . Putar dengan speed perlahan.
4.Masukkan tepung ,minyak dan butter cair berselang seli.
5. Tuang ke dalam pan yang telah di griss dan di taburkan sedikit tepung.
6. Bakar dengan kepanasan 160-C selama 40 minit atau mengikut oven masing-masing.
8 comments:
azian, kek pisang jd pahit sbb kandungan b/soda yg berlebihan. bila b/soda (terlebih) digabungkan dgn b/powder yg buat rasa pahit tu.. k.nor biasanya akan kurangkan 1/2 dari sukatan b/soda dalam mana2 resipi yg perlu letak ia bersama dgn baking powder (baking powder tak leh dikurangkan takut kek kurang naik tp b/soda tak per kalau kita kurangkan utk elakkan rasa pahit).. apa kata lepas ni cuba kek pisang bercoklat pulak ya.. yg tu lagi sedap :)
sedap kek tu gebuss je..ooo pisang pendek ..mmg harum n sedap je mkn gitu je kan
mmg xtruk gula k?
anonymous, tq ingat kan saya...terlepas pandang!
Please boleh tak tanya
Kenapa saya buat kek pisang selalu rasa pahit????saya tengok tak lah terlalu masak
Please bagitahu saya kenape ??
Help me
Post a Comment