Semalam saya menghantar anak kembali semula ke U setelah bercuti sempena CNY. Merata-rata jalan
highway di war-war kan jam. Ada yang tersangkut di jalan raya selama 13 jam khabarnya.
Seperti biasa saya dan keluarga memilih untuk melalui jalan kampung menuju ke Melaka.Lebih tenang
menikmati pemandangan kampung di samping agak redup dengan pokok-pokok menghijau. Kami tidak
melalui jam sedikit pun walaupun bilangan kenderaan lebih dari biasa.
Bila sampai kat rumah badan pun dah letih. Kebetulan gulai lemak ayam yang saya masak awal pagi masih
ada dan saya hanya menambah dengan hidangan paling laris terutama ketika ramadhan ,iaitu Telur Goreng
Kicap . Bila di telek semula tiada resepi yang saya catat di sini untuk hidangan tersebut...Ish ish ish....mana
boleh jadi...
Inikan masakan paling laris!....wajib di catat untuk rujukan anak-anak dan yang lain....hehehe
TELUR GORENG KICAP IBU
BAHAN-BAHAN
5 Biji telur
(goreng mata )
1 biji cili merah*
1 biji cili hijau*
2 labu bawang besar*
5 sudu besar kicap manis
(saya guna hablal)
2 tbsp sos cili
1 Sudu sos tiram
CARA MENYEDIAKAN:-
1. Hiris bahan bertanda* kasar-kasar.
2. Tumis separuh dari bawang besar hiris.Goreng hingga berbau wangi.
3. Masukkan cili dan gaul rata.
4. Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Gaul rata dan masukkan telur.
5.Akhir sekali masukkan lebihan bawang besar, gaul dan angkat.
2 comments:
salam kak azian,
ye betul tu, mmg telur goreng kicap tu kebanyakkan idaman semua org....hahhahaa, trutama time sahurrr sedappp tuuuu
kak yan...
mmg lauk paling laris...hehehehe
Post a Comment