Saya buat Mini Quiche ini sebagai sarapan pagi tadi. Selain itu saya juga menggoreng mee.Kebetulan
beberapa hari yang lepas saya telah membeli Puff Pasty di BWY. Tiada idea juga pada mulanya untuk
memasak sarapan tapi bila tengok semua bahan untuk membuat quiche ada apalagi berquiche lah kami...
Senang aje membuatnya dan sedap pula. Lebih senang lagi jika guna pastry instat...hehehe...
Ada dua cara memasak Quiche ini. Boleh pilih samada yang ber pastry atau yang 'bolen' ajer ckp org Perak
gitu. Memang sesuai utk majlis-majlis keraian , tea time dan bila-bila teragak asal rajin membuat nya.
Nak buatnya pun mudah semudah 123....Tak percaya ...jom tengok...
MINI QUICHE
BAHAN-BAHAN
4 biji telur
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan Cheddar Cheese
Lada Sulah
Daun bawang
Sausage
Beef Bacon
(saya ganti udang)
Cherry tomato
Cili merah
1 biji bawang besar
(ptg kiub)
Puff pastry
CARA MENYEDIAKAN:-
1.Potong dadu sausage, cili dan tomato.Hiris daun bawang,
2. Goreng sausage dengan sedikit butter. Masukkan pula bawang yang telah di dadukan. Akhir sekali isi udang. Kacau rata dan angkat.
3. Satukan semua bahan kecuali puff pastry. Perasakan garam secukup rasa.
4. Masukkan puff pastry kedalam setiap satu Muffin Pan. Isikan campuran batter memenuhi tin. Bakar 160-C,20-30 minit.
Nota: Masukkan adunan dalam muffin pan tanpa puff pastry dan bakar untuk cara yang kedua.
No comments:
Post a Comment