Adakala kita rasa teringin nak makan sesuatu yang 'plain'. Selera saya hari ini begitu. Tidak mahu yang rumit
untuk di buat plain tapi sedap dimakan. Teringatkan posting anak saudara dari SG ketika ramdhan tempohari.
Kebetulan badan rasa berat aje hari ini...eerrrmmm malas lah tu! Memang cukup sempoi resepi ini dah cepat
dimasak sedap di makan. Jom tengok macamana nak masak mee sempoi tuuuu....
MEE SEMPOI
BAHAN-BAHAN
1 Peket mee kuning
(cuci-tos)
4 Ulas bawang putih
Sotong ,udang, isi ayam, fish cake
Sayur-sayur
(karot, kobis, cauliflower -ikut suka)
2 cawan air
Kicap cair
2 tbs sos tiram
1 tbsp sesame oil
lada sulah/ garam
Cili, daun bawang, daun sup
(dihiris kasar)
Tauhu goreng
(potong ikut suka)
Bawang goreng
Telur dadar
(dihiris)
CARA MENYEDIAKAN
1. Tumbuk bawang. Tumis dengan sedikit minyak hingga kekuningan.
2. Masukkan air dan didihkan.
3. Masukkan sos tiram dan kicap cair.
4. Masukkan pula isi ayam. Biarkan sebentar.
5.Masukkan mee dan sayur-sayuran. Kacau rata dan biarkan mendidih.
6. Masukkan sotong, udang, fish cake dan sesame oil. Taburkan sedikit lada sulah/lada hitam dan garam secukup rasa jika perlu.Angkat.
7. Taburkan sayuran yang dihiris, tahu, telur dadar dan bawang goreng ketika menghidang.
1 comment:
salam kak..mee sempoi nih nampak menyelerakan laa..pekena semangkuk sure kenyang lama..hehe
Post a Comment