Antara juadah makan malam kami sebentar tadi. Taugeh Goreng Kicap amat di gemari oleh Ikmal, anak saya
yang ketiga. Jika di rumah atoknya sayur ini akan di makan bersama sambal belacan atok yang tiada
tandingannya bersama ikan goreng/ ikan kembung rebus goreng. Pergh...Ikmal lah orang yg paling banyak
makan dan tak pandang lagi lauk yang lain. Mungkin semua boleh masak masakan yang mudah ini tetapi saya
tetap akan meletakkan resepi bagaimana untuk memasaknya agar suatu hari nanti ia akan dapat di jadikan
rujukan anak-anak yang rindukan cara masakan ibunya dan juga kepada yang sudi ingin mencuba silakan....
BAHAN-BAHAN
300 gm taugeh
(buang ekor jika rajin)
1 batang karot
(potong spt btg mancis)
2 keping tauhu
(potong dan goreng)
2 Ulas bawang merah
2 Ulas bawang putih
1 biji cili merah
15-20 ekor ikan bilis kecil
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan Kicap manis
2 Sudu makan kicap cair
3 Sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK
1. Hiris bawang merah, bawang putih dan cili merah.
2. Tumis bahan yang di hiris dan ikan
bilis yang telah di cuci hingga naik bau wangi/ agak kekuningan.
3. Masukkan sos tiram dan kacau rata. Masukkan pula karot.Gaul rata.
4. Masukkan kedua-dua jenis kicap dan tauhu goreng.
5.Masukkan taugeh, gaul rata dan angkat. Jangan masak taugeh terlalu lama kerana ia akan berair dan lembik.
No comments:
Post a Comment