Semalam kami sekeluarga meraikan ulangtahun kelahiran suamiku. Selain masak Nasi Hujan Panas, Kari
daging tetel dan Ayam masak merah aku turut menyediakan Pie Tee sebagai hidangan. Mengapa tidak
membuat kek atau cupcakes? Sebenarnya suamiku kurang meminati makanan atau kuih manis-manis. Maka
aku memilih hanya yang disukainya saja.
Acuan Pie Tee yang ada usianya melebihi 19 tahun.Masih kuat dan gagah di dalam simpananku. Sejak dulu
lagi aku memang berminat dengan kuih ini. Lalu ia merupakan salah satu 'barang' yang ku beli di awal
perkahwinanku.
Kebetulan aku tertarik dengan resepi Pie Tee di dalam majalah Buletin IOI ketika berjumpa doktor di sebuah klinik. Sempat aku
meminta anakku menyalinnya. Bila aku mencuba, hasilnya amat memuaskan.
BAHAN-BAHAN
PASTRI
250 gm tepung gandum
20 gm tepung beras
20 ml santan
500 ml air
10 gm gula
5 gm garam
2 biji telur
CARA MENYEDIAKAN
1. Campur semua bahan gaul hingga sebati dan tapis.
2. Panaskan acuan Pie Tee didalam minyak penuh dan celupkan ke dalam batter. Masukkan kedalam minyak panas dan kuis-kuiskan sedikit agar ia lekang dari acuan. Masak hingga kuning keperangan. Angkat dan toskan. Ulangi proses yang sama hingga habis.
INTI
Carot
Sengkuang
kacang buncis
Isi ayam
Isi Udang
Bawang putih
lada sulah
Sos tiram
minyak bijan
Sedikit tepung jagung
CARA MEMASAK
1. Tumbuk bawang putih. Potong sayur-sayuran seperti batang mancis atau kiub. Cincang ayam & udang.
2. Tumis bawang putih dan masukkan isi ayam & udang . Gaul rata dan masukkan pula sos titam dan lada sulah.
3. Masukkan sayur-sayuran dan gaul rata. Masukkan sedikit air jika perlu.
4. Bila sayur hampir masak masukkan tepung jagung yang telah di cairkan,garam dan sedikit gula serta minyak bijan. Gaul rata dan angkat.
5. Isikan kedalam pastri (hats)
BAHAN SOS
5 Bijicili merah
1 Ulas bawang putih
2 -3 Sudu sos cili
Gula & garam
1 sudu tepung jagung
CARA MENYEDIAKAN
Kisar cili dan bawang putih dengan sedikit air. Masak di atas api yang sederhana hingga cili mula berubah warna. Masukkan sos cili, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan tepung jagung untuk memekatkan sedikit sos tersebut.
Inilah rupanya acuan Pie Tie yang ku gunakankan untuk membuat pastri Pie Tee atau Top Hats.
Lama sungguh tersimpan. Hanya di gunakan sekali sekala saja. Aku sendiri tidak ingat di mana aku
memperolehinya. Mungkin ada di kedai-kedai yang menjual barang-barang tembaga.
Ianya agak berat dan apabila diletak kedalam periuk ia akan mudah tenggelam.
Memang enak dimakan terutama jika 'hat' nya ranggup.
Kepada yang ingin menikmati Pie Tee yang enak, buat masa ini padaku yang terbaik adalah di Little Penang
Cafe Mid Valley. Jika ke situ pasti Pie Tee tidak aku lupa!
6 comments:
sedapnya kak yan pai tee..fav ni tp pernah buat...xde acuan la...nk kena cari gak nih..terliur!!
sedapnya..selalu mkn..tp x pernah buat..minta share resipi blh
Sue,
Try la buat sendiri...lebih puas hati sbb kita boleh adjust ikut citarasa sendiri. Selamat mencuba...
assalamua'alaikum
kak azian bagaimana jika saya buatkan satu mesin khas untuk buat pie tee
pada pendapat akak perlu tak zaman kini kita perlukan mesin untuk hasilkan kuih seperti ini. bagi saya dah banyk mesin dicipta cuma untuk pie tee saya rasa belum ada.
by the student politeknik ungku omar.
assalamu'alaikum
Waalaikumsalam Fazli,
Bagus jg klu ada mesin untuk kuih ini.Ciptalah yg boleh menghasilkan lebih byk hasilnya sekali gus dan menggunakan kaedah deep fry. Semuga berjaya.
Post a Comment