Tuesday, November 24, 2009

MEE HOON SUP




Makanan berasaskan sup memang sesuai di masak untuk keluarga yang mempunyai anak kecil. Cuma tambahkan kicap bercili sahaja ia dapat dinikmati dengan enak oleh semua golongan. Telah beberapa hari aku teringin menikmati mee atau bihun sup. Bukan tidak boleh makan di luar tetapi kadangkala tidak menepati citarasa atau kekurangan "isi". Lalu aku merajinkan diri untuk memasak Mee Hoon Sup. Mee Hoon untuk hidangan mee dan bihun . Dirumahku ada seorang insan yang tak makan bihun 'sejak lahir'(alasan yang diberikan oleh anak ku yang kedua Ikmal dan menjadi 'joke' dalam keluarga). Dari itu aku terpaksalah mencelur kedua-dua jenis mee itu untuk memuaskan selera semua pihak.Disamping itu kami sekeluarga gemarkan rasa lobak asin didalam mee hoon sup.

BAHAN-BAHAN

600 gm tulang

400 gm daging

1 Bungkus perencah sup

1 Peket rempah campur

11/2 inci halia

1 Sudu lada sulah

5 Ulas bawang merah

3 Ulas bawang putih

*
Mee

Bihun

Taugeh celur

Lobak asin goreng

Daun sup/bawang

Bawang goreng

Kicap pedas( cili api & bawang putih ditumbuk + kicap manis)


CARA MEMASAK

1. Tumbuk kedua-dua bawang. Rebus tulang dan daging hingga empuk. Angkat. Bila sejuk hiris daging nipis-nipis. Celur mee dan bihun berasingan sebentar sahaja . Toskan.
                                                                                                                                          
2.Tumis rempah campur dan bawang hingga naik bau. Masukkan rempah sup yang telah dicairkan. Masak sebentar sambil dikacau supaya tidak hangus rempahnya. Masukkan air rebusan daging secukupnya.

3. Masukkan pula tulang yang telah direbus dan lada sulah.

4. Tambahkan garam secukup rasa.




2 comments:

Watierman said...

Mak ooi sedapnya beehoon sup tu....!!! Hilang rasa penat kalau dapat jamah sepinggan..hihi!

Cikgu Zam said...

salam eiduladha buat puan sekeluarga,