Monday, October 19, 2009
CUCUR UDANG
Gambar ini sebenarnya diambil sewaktu bulan ramadhan tempohari. Memandangkan masa tidak mengizinkan
baru kini dapat memenuhi ruang blog ku ini. Menjadi kuih kegemaran setiap ahli keluargaku menjadikan satu
cabaran bagiku untuk mencari resepi yang menepati selera mereka. Jika suami ku sering memuji resepi kuih
yang di hasilkan oleh kakaknya, anak-anak selalunya memihak kepadaku terutama anak keduaku Amirul
yang ketika aku menghasilkan cucur udang itu mengatakan bahawa kuih ibu juga yang sedap... Biasalah anak
yang telah menjamah masakan ibunya sejak berbelas tahun, sudah tentulah telah sebati dengan air tangan
ku...Cuma aku tidak pernah merasa dan melihat bagaimana rupa kuih buatan kakak iparku lantas aku tiada
idea bagaimana atau apa yang dikatakan enak itu. Apapun jika tidak menghasilkan sendiri, aku gemar
membeli di sebuah warung tepi jalan yang terletak di jalan pintas menuju ke Setapak/Sri Rampai dari Jalan
Gurney. Pasti tidak melepaskan peluang jika lalu di situ sekali sekala apatah lagi setelah berpindah ke
Puchong. Jom kita lihat resepiku...
BAHAN-BAHAN
1/2 Kilo tepung gandum
1/2 Kilo udang basah
Segenggam taugeh
Secekak daun kucai
Sedikit udang kering
1 Camca teh soda bikarbonat
1 Biji telur
Sedikit garam dan kunyit serbuk/pewarna kuning
CARA MEMBUAT
1. Pisahkan kepala udang dan cuci bersih. Rebus kepala udang dengan 1 litter air dan tapis. Ambil airnya sahaja.
2. Potong daun kucai dan siang ekor taugeh.
3. Masukkan kesemua bahan kecuali udang dan ramas rata. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau pekat.
4. Biar selama lebih kurang 3 jam .
5. Rendam senduk di dalam minyak panas. Tuangkan adunan dan letak udang di atasnya. Tenggelamkannya di dalam minyak panas. Kuis sedikit dari senduk dan ulangi proses yang sama sehingga habis.
SOS CILI
BAHAN-BAHAN
5 Biji cili merah
1 Ulas bawang putih(kecil)
Sedikit sos cili
Garam dan gula
CARA MEMASAK
1. Kisar cili merah dan bawang putih.
2. Panaskan sedikit minyak dan tuangkan cili kisar. Masak sehingga agak pekat.
3. Masukkan sos cili, garam dan gula. Angkat.
Nota: Sos cili hanya pilihan. Jika ikut resepi ibuku, tidak perlu letak sos cili .
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment