Lala adalah salah satu 'seafood' kegemaran kami seisi keluarga. Selalunya anak-anak meminta
untuk dimasak kicap atau sweet sour. Tetapi kali ini aku memilih yang berkuah iaitu masak
lemak. Amat menggemari masakan masak lemak lala yang di jual di Restoran Tuan Faridah,
maka kali ini aku memasaknya begitu berbanding dengan cara masak lemak yang sering aku
gunakan.
BAHAN-BAHAN
1 Kilo lala
(cuci bersih)
1/2 Kilo santan
15-20 biji cili api
1 Keping asam gelugur
Garam & perasa
DIKISAR
6 Ulas bawang merah
2 Ulas bawang putih
1 1/2 Inci Halia
1 Inci kunyit hidup
1 1/2 Inci lengkuas
5 Batang serai
untuk dimasak kicap atau sweet sour. Tetapi kali ini aku memilih yang berkuah iaitu masak
lemak. Amat menggemari masakan masak lemak lala yang di jual di Restoran Tuan Faridah,
maka kali ini aku memasaknya begitu berbanding dengan cara masak lemak yang sering aku
gunakan.
BAHAN-BAHAN
1 Kilo lala
(cuci bersih)
1/2 Kilo santan
15-20 biji cili api
1 Keping asam gelugur
Garam & perasa
DIKISAR
6 Ulas bawang merah
2 Ulas bawang putih
1 1/2 Inci Halia
1 Inci kunyit hidup
1 1/2 Inci lengkuas
5 Batang serai
CARA MEMASAK:-
1. Masak santan bersama bahan kisar dengan api sederhana hingga mendidih.
2. Masukkan lala dan masukkan pula asam gelugur , garam, dan perasa.
3. Apabila lala mula terbuka, tutup api dan angkat serta hidang.
No comments:
Post a Comment