Nama itu agak asing bagi yang belum menikmatinya. Tetapi bagi jiran-jiran, teman-teman dan
mereka yang mengenaliku dan pernah merasakannya pasti akan menyukainya. Yang pasti ada
yang tidak makan tauhu tetapi makan masakanku ini.Malah menggemarinya. Itulah juadah yang
seringkali ditanya apabila aku mengadakan majlis dirumah. Pasti tiada yang menolak malah ada
yang meminta untuk aku membuatnya. Gabungan tauhu dan kuahnya yang masam-masam
manis dapat membuka selera .
Asalnya resepi ini hanya di jual di pasar ramadan. Apabila kucuba risik-risik resepinya, penjual
tidak mahu berkongsi. Kerana amat digemari oleh kami sekeluarga lalu aku mengambil inisiatif
sendiri dengan membelinya selalu dan cuba meneliti rasanya. Kucuba beberapa kali lalu
akhirnya mendapat kepastian dari suami mengatakan bahawa rasanya tidak jauh
berbeza.Selalu memasaknya membuatkan Tauhu Anura telah amat sinonim dengan diriku.
Kepada yang sering bertanyakan resepinya akhirnya dapat juga ku 'upload' di N3 kali ini apabila
Tauhu Anura menjadi antara juadah berbuka buat kami sekeluarga pada ramadhan pertama.
BAHAN-BAHAN
Tauhu Kering
Kentang
Frozen mix vegetable
3 ulas bawang putih
3 Sudu besar cili kisar
5 Sudu sos cili
Air Asam jawa
Gula
2 biji telur.
CARA MEMBUAT.
1. Kupas kentang dan potong dadu.
2. Rebus kentang hingga empuk. Apabila kering air masukkan mix vegetable dan sedikit garam.
Biar sejuk dan sumbat kedalam tauhu. Goreng tauhu bersalut telur hingga garing.
3. Tumis bawang putih hingga garing. Masukkan cili kisar dan masak hingga garing.
Masukkan sos cili dan air asam jawa. Masukkan juga gula dan garam.
4. Jika sos tidak pekat, tambahkan sedikit larutan tepung jagung .
5. Taburkan bawang goreng untuk mendapat rasa yang timbul dari gabungan kuah
dan tauhu.
mereka yang mengenaliku dan pernah merasakannya pasti akan menyukainya. Yang pasti ada
yang tidak makan tauhu tetapi makan masakanku ini.Malah menggemarinya. Itulah juadah yang
seringkali ditanya apabila aku mengadakan majlis dirumah. Pasti tiada yang menolak malah ada
yang meminta untuk aku membuatnya. Gabungan tauhu dan kuahnya yang masam-masam
manis dapat membuka selera .
Asalnya resepi ini hanya di jual di pasar ramadan. Apabila kucuba risik-risik resepinya, penjual
tidak mahu berkongsi. Kerana amat digemari oleh kami sekeluarga lalu aku mengambil inisiatif
sendiri dengan membelinya selalu dan cuba meneliti rasanya. Kucuba beberapa kali lalu
akhirnya mendapat kepastian dari suami mengatakan bahawa rasanya tidak jauh
berbeza.Selalu memasaknya membuatkan Tauhu Anura telah amat sinonim dengan diriku.
Kepada yang sering bertanyakan resepinya akhirnya dapat juga ku 'upload' di N3 kali ini apabila
Tauhu Anura menjadi antara juadah berbuka buat kami sekeluarga pada ramadhan pertama.
BAHAN-BAHAN
Tauhu Kering
Kentang
Frozen mix vegetable
3 ulas bawang putih
3 Sudu besar cili kisar
5 Sudu sos cili
Air Asam jawa
Gula
2 biji telur.
CARA MEMBUAT.
1. Kupas kentang dan potong dadu.
2. Rebus kentang hingga empuk. Apabila kering air masukkan mix vegetable dan sedikit garam.
Biar sejuk dan sumbat kedalam tauhu. Goreng tauhu bersalut telur hingga garing.
3. Tumis bawang putih hingga garing. Masukkan cili kisar dan masak hingga garing.
Masukkan sos cili dan air asam jawa. Masukkan juga gula dan garam.
4. Jika sos tidak pekat, tambahkan sedikit larutan tepung jagung .
5. Taburkan bawang goreng untuk mendapat rasa yang timbul dari gabungan kuah
dan tauhu.
4 comments:
Saya tak pernah makan lagi tauhu anura ni... tapi saya pernah dengar tentang nya.... bila tengok je resepi tauhu ni kat umah azian...saya dah dapat bayangkan kesedapan dan keenakannya!!! izin copy resepinya ya!! nak try buatlah...
Salam Wana, silakan lah...bila dah buat rasa sendiri baru tau...
Salam Azian,
Syukur sangat jumpa your blog and tauhu anura's resepi. Sis link your entry on tauhu anura to my blog since my friends nak tau and teringin nak rasa, apparently dorang tak pernah makan. Sis memang suka sangat makan tauhu anura nie bila time puasa. Nanti nak try buat and I will let you know what is the outcome.
Thank you,
Sis Misty
Terima kasih Misty kerana menghargai usaha saya ini...Tak ramai yg'nampak' blog saya ini. Apapun selamat mencuba resepi Tauhu Anura tu ya...
Post a Comment