Assalamualaikum...
Saya ni memang peminat Ayam Penyet. Entah kenapa beria betul nak masak Ayam Penyet untuk juadah
berbuka . Ini merupakan kali kedua saya masak Ayam Penyet sendiri . Bila surf kat internet saya jumpa lah resepi dari Wana dan juga blog-blog dari Indonesia yang memaparkan resepi Ayam Penyet ni. Dari
pemerhatian saya sama saja kebanyakan nya. Maka saya gabungkan kesemua info disamping sedikit ilmu
yang ada pada diri sendiri.
Untuk idea serdaknya saya terpikat nak cuba cara wana. Tq Wana for sharing.
Ayam Penyet lebih sedap jika di perap semalaman. Baru terasa 'bumbu' nya.
Tempe dan tahu pun saya perap juga.
Ini adalah sambal Ayam Penyet yang menggunakan ikan bilis goreng. Bagi saya sambal yang saya buat kali
pertama dulu lebih enak. Tanpa ikan bilis goreng!
Lagi pun banyak kenangan sambal tu ...saya belajar membuatnya dari seorang teman guru ketika kami 'stay
back' untuk ko-ko. Dulu-dulu laaaa.....
Favorite saya ni tahu dan tempe goreng....makan dia saja dah kenyang!
Saya buat pula Sup Pucuk bersama suhun dan telur. Sedap! Tak la kering ajer nasi bila makan dengan Ayam Penyet tu...
Beginilah caranya hasil kombinasi resepi yang saya buat...
AYAM PENYET
4 ketul ayam
(lebih elok bahagian peha)
6 ulas bawang merah#
2 ulas bawang putih#
1 labu bawang besar#
3 sudu ketumbar*
1 sudu jintan manis*
1 sudu jintan putih*
1 inci kunyit hidup#
2 inci halia#
3 batang serai
(Ditik memanjang hingga bercerai)
1 inci lengkuas#
2 biji cili merah#
2 biji buah keras#
2 sudu besar santan#
2 sudu gula merah#
garam secukup rasa#
CARA MENYEDIAKAN:-
1. Sangrai bahan yang bertanda * dan tumbuk halus. Sapukan pada ayam dan tahu serta tempe.
(Seloknya ayam di kelar sedikit supaya bumbu nya menyerap)
2.Satukan dan kisar semua bahan yang bertanda #.
4. Lumurkan pada ayam dan tempe serta tahu. Taburkan serai yg dititik dan gaul rata. Perap sekurang-kurangnya 30 minit.
5. Goreng ayam dalam minyak penuh.
BAHAN SERDAK
3 sudu besar tepung beras
sedikit putih telur
garam
air dari perapan ayam.
CARA :-
Satukan kesemua bahan dan kacau rata. Batter haruslah spt untuk menggoreng pisang kecairannya.
Titiskan pada minyak panas dan goreng garing. Angkat dan toskan.
SAMBAL AYAM PENYET
6 Biji cili merah
5biji cili padi
(tambahkan jika perlu)
6 ulas bawang merah
11/2 inci belacan
2 biji tomato
segenggam ikan bilis goreng
Garam dan gula secukup rasa.
CARA MENYEDIAKAN:-
1. Hiris bawang,cili dan tomato kasar-kasar.
2. Goreng belacan di dalam sedikit minyak. Angkat.
3. Goreng pula cili, bawang dan tomato. Angkat.
3. Tumbuk atau kisar kesemua bahan. Hidangkan.
#. Saya lebih suka tumbuk sambal ini untuk mendapat tekstur yang kasar sedikit.Hidangkan bersama Ayam Penyet, sayur-sayuran spt kobis, timun dan kacang panjang celur.
4 comments:
x pernah lagi makan ayam penyet. maybe boleh cuba resepi ni nanti. :-)
Wow mengiurkan
salam...tengok gmbar pn dh terliur...hihi....boleh share resepi sambal ayam penyet tanpa ikan bilis goreng tak? tq....;)
Syukran atas resepi. kelihatan sungguh menyelerakan. 😊
Post a Comment