Assalamualaikum. Saya beli buah sukun dengan harga rm 1 sebiji. Ini disebabkan saya telah memborong
barang lain seperti ubi kayu, pisang dan keladi.
Mengikut perancangan awal saya nak buat kerepek sukun tetapi di sebabkan asyik tertunda-tunda hari buah
sukun saya pun dah masak ranum dan berbau harum. Saya jarang makan buah sukun ni kerana ia 'berangin'.
Jika dulu bila buah sukun masak saya sering buat jemput-jemput. Kali ni saya nak try buat bingka.
Sedap!
Bahagian yang berkerak tu yang paling best!
BINGKA SUKUN
BAHAN-BAHAN
2 1/2 cawan isi buah sukun
(yg masak ranum)
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan pekat
1 cawan gula
sedikit marjerine & secubit garam
CARA MENYEDIAKAN:-
1. Sapukan sedikit marjerine di permukaan acuan bingka dan letakkan di atas api yang kecil.
2. Satukan semua bahan kecuali marjerine dan kisar hingga halus /sebati.
3. Tuang ke dalam acuan yang panas dan taburkan sedkit marjerine di permukaan adunan bingka.
4. Tutup dengan penutup bingka dan teruskan masak selama lebih kurang 1 jam atau permukaan mula garing dengan api yang betul-betul perlahan.
5. Sejukkan sehingga benar-benar sejuk baru di keluarkan dari acuan dan boleh di potong.
No comments:
Post a Comment