Thursday, February 10, 2011

Black Pepper Beef with Long Bean


Tengahari ini saya masak simple aje. Baru pukul 10 dah terasa bahang panas membuatkan saya kurang 

'mood' memasak hari ini. Kebetulan ada stok daging di dalam fridge dan juga kacang panjang.

Anak -anak saya memang sukakan daging masak dengan kacang panjang . Ringkas ajer dan tak perlulah 

saya masak bermacam jenis. Ada waktunya malas juga nak ke dapur ni.......



Masakan begini sesuai juga untuk orang yang berpantang. Hanya perlu di tambah kuantiti lada hitam saja dan 'skip' kan sos tiram.

BLACK PEPPER BEEF WITH LONG BEAN

BAHAN-BAHAN

400 gm daging
(batang pinang)

3 Ulas bawang putih

3 Ulas bawang merah

2 Biji cili merah

2 Biji bawang besar

1 sudu serbuk lada hitam

2 Sudu sos tiram

1 tbsp kunyit serbuk

garam dan gula secukupnya

Kacang panjang secukupnya



CARA MENYEDIAKAN:-

1.Goreng sebentar daging dan angkat.Jika menggunakan daging jenis lain rebus dulu hingga empuk.

2. Tumbuk kedua-dua jenis bawang .

3. Hiris kasar cili merah dan bawang besar di potong bulat-bulat.

4. Tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau. Masukkan sos tiram, serbuk kunyit . 

5. Masukkan daging dan sedikit air utk daging batang pinang atau air rebusan daging utk yg sebaliknya.

6. Masukkan juga kacang panjang yang telah di potong. Masak hingga kacang hampir masak. Masukkan serbuk lada hitam, cili dan bawang besar. Kacau

7.  Jika perlu, masukkan garam dan sedikit gula. Angkat.


No comments: