Assalamualaikum. Selera berubah hari ini dari yang pedas-pedas kepada yang biasa-biasa aje...
Mungkin hari ini mood rajin juga tidak ke tahap warna merah maka saya hanya terfikir untuk memasak satu
saja juadah yang dapat memenuhi kehendak semua .Lebih selamat , hari ini suami saya tidak makan malam
dirumah .
Masakan yang paling sesuai ialah Ginger Chicken With Oyster Sauce. Anak-anak saya memang menggemari
ayam, berkuah sos tiram, halia untuk saya memanaskan badan...pst pst...saya guna halia bentong tuuu..
Mahu berdebus-debus angin taufan keluar! mau tak nya semua halia yang ada biar ibu yang makan....dan
yang penting sekali dari yang tua hingga ke muda boleh cover tak payah masak yang lain kerana sayur-
sayuran pun adaaaa.....Itu cerita ibu yang diserang penyakit malas...he he he.
Ginger Chicken With Oyster sauce.
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
( potong nipis /kecil2)
6 Ulas bawang putih.
Halia secukupnya
( Hiris panjang2)
Sedikit lada hitam/lada sulah
2 Biji bawang besar
2 batang karot
1 tin cendawan butang
1 biji capsicum
1 Sudu besar tepung jagung
3 Sudu makan sos tiram
1 Sudu minyak bijan
2 Cawan air.
1 ketul stok ayam
CARA MEMASAK
1. Lumurkan ayam bersama sedikit lada sulah dan garam. Goreng sebentar .Angkat.
2. Tumbuk bawang putih. Tumis bawang putih dan halia dengan sedikit minyak hingga naik bau.
3. Masukkan air dan biar menggelegak. Masukkan sos tiram dan stok ayam. Kacau rata.
4. Masukkan ayam dan karot. Biar mendidih.Masukkan tepung jagung yang telah di cairkan sambil di kacau selalu.
5. Masukkan pula cendawan butang dan capsicum.
6. Tambahkan garam secukup rasa , minyak bijan dan lada hitam/lada sulah.
7. Akhir sekali masukkan bawang besar yang di potong kasar-kasar. Gaul rata dan angkat.
No comments:
Post a Comment