Baru-baru ini saya masak 'Sweet Crunchy Long Bean' ni tapi tak lah banyak sangat kerana takut
sambutan anak-anak kurang memuaskan.Anak-anak saya sebenarnya susah nak di duga kesukaan mereka
terhadap sayur-sayuran. Alih-alih kali ini sambutan begitu menggalakkan malah siap pesan lain kali ibu masak
lebih sikit yer. Yerlah nak...asalkan bila ibu masak habis semuanya no problem...betul tak?
Sebenarnya memang sedap jika kacang panjang di masak begini yer laaa...apa-apa yang ada berkicap
semuanya sedap!
Dah lama sebenarnya tak masak begini tapi sbb hanya ada kacang panjang aje dalam peti sejuk maka tiada
pilihan lain. Gandingan kepada masak lemak sardin dengan daun gelugor. Dimakan dengan nasi panas dan
ikan goreng saja pun boleh tambah nasi 2 pinggan...Dengan kicap yang bersalut pada kacang itu dan krap
krup kerangupan kacang itu membuatkan anak-anak saya leka memakannya. Tamabahan lagi di tambah
dengan rasa manis masin dan sedikit pedas salutannya. Jom cuba....
SWEET CRUNCHY LONG BEAN
BAHAN-BAHAN
1 Ikat kacang panjang
3 Ulas bawang merah*
2 Ulas bawang putih*
2 biji cili merah*
segenggam kecil ikan bilis*
(rendam sebentar)
1/4 cawan kicap manis
CARA MENYEDIAKAN:-
1. Cuci dan potong kacang panjang.
2. Tumbuk bahan yang bertanda * hingga lumat. ( kisar pun boleh)
3. Tumis bahan yang ditumbuk hingga agak garing dan masukkan kacang panjang.
4. Masukkan 1/2 cawan air dan kacau rata. Masukkan kicap dan masak hingga agak kering.
No comments:
Post a Comment