Friday, August 28, 2009
KANGKUNG IKAN MASIN
Tiada idea hendak masak sayur apa. Pilihan yang terbaik adalah yang disukai ramai. Dalam
keluargaku sayur kangkung adalah antara sayur-sayuran yang mudah di terima oleh semua.
Tak kira dimasak apa . Lalu atas permintaan, hari ini aku menggorengnya dengan ikan masin.
Yang pasti 'selesai' semua setelah berbuka.
BAHAN-BAHAN
BAHAN A
2 Ulas bawang merah
2 Ulas bawang putih
1 Biji cili merah
3-4 Ekor ikan bilis
BAHAN B
1 Ikat sayur kangkung
2 Sudu Sos tiram
1 Potong ikan tenggiri jeruk
Gula dan garam
CARA MEMASAK:-
1. Bersihkan sayur dan siang.
2. Tumbuk bahan A hingga lumat.
3. Goreng ikan masin hingga garing. Hancurkan. (Gemarkan yang kasar-kasar)
4. Tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi .
5. Masukkan sos tiram, garam dan secubit gula.
6. Masukkan kangkung dan masak hingga layu. Akhir sekali masukkan ikan masin dan gaul rata.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment