BAHAN-BAHAN A
1 Kilo daging pejal
4 biji kelapa (di ambil pati sahaja.)
Sedikit garam, asam keping & perasa
BAHAN-BAHAN B
10 Batang serai
2 Inci halia
2 Lengkuas
2 Inci kunyit hidup.
1 Senduk cili kering kisar
10 biji cili api (jika suka pedas)
10 biji bawng merah
3 ulas bawang putih
2 Helai daun kunyit & daun limau purut
CARA
1. Kisar bahan -bahan B .
2. Masak daging yang telah dipotong dan bahan kisar dalam kuali sehingga agak kering airnya.
3. Masukkan santan dan kacau selalu. Apabila telah pekat masukkan garam, perasa dan asam keping.
4. Kacau sehingga kering.
# Jika ingin rendang tahan agak lama, masak rendang sehingga keluar minyak dan seakan rendang itu di goreng.
No comments:
Post a Comment