Wednesday, July 25, 2012

Steak Wif Butter Rice



Assalamualaikum ...ada yang tengah masak ker tu...Apalah juadah berbuka malam nanti agaknya ya...

Dah hari-hari masak buntu jugak fikiran kan...

Ok ..ni akakkk bagi idea, apa kata hari ini kita ubah selera ala-ala western pulak....

Selalu kita makan kat restoran ajer, bulan-bulan posa ni apa kata kita masak sendiri...bukan apa selalunya

 restoran sesak ajer masa-masa gini dan jangan lupa boleh jimat belanja tetapi macam makan kat restoran

 jugak...

So, ni menu berbuka kami semalam....iftar hari ketiga...




Resepi ni pasti tak mengecewakan.... setiap kali buat Steak saya pasti guna resepi ini.

Tapikaaannnnn..... sebab kita ni perut orang melayu mesti nak nasi jugak...pada anak-anak saya lah...

Aiman tak kisah.....hehehe. Jadi saya masak kanlah Butter Rice ni sebagai side dish. Plan nya nak buat

 mashed potato atau macaroni n cheese. Tapi karang ada yang cari nasi jugak... kena buat kerja 2 kali pulak!

Tapi sedapppp U....anak saya lah yang cakap....'macam kat Manhattan Fish Market tu bu'....Yeay....

puas hati akakkkk mendengarnya....




Tengok tu....berkilat ajer nasi dia...makan dia saja pun dah sedap...lebih-lebih lagi waktu berbuka...




Kepada yang bekerja kalau nak buat tu...boleh la siap-siap perap daging pada malam nya. Sebab bila perap

 lama lagi ummmphhh...Boleh juga kalau nak tukarkan kepada lamb....Lagi sedap!

So bila balik kerja esok cuma tinggal panggang daging, buat kuah....klu malas nak makan nasi, gorengkan

 fries ajer....


STEAK

6-8 Keping daging steak

1 kiub ayam 

1 sudu besar serbuk lada hitam

4 ulas bawang putih

sedikit olive oil atau butter



CARA MENYEDIAKAN:-

1. Satukan semua bahan dan lumurkan kepermukaan daging. Perap seketika atau semalaman.

2. Panaskan sedikit butter pada grill pan dan panggang daging hingga masak dan selesai kesemuanya.

3. Tuangkan 1 cawan air kedalam bekas daging yang di panggang tadi. Kacau rata dan tapis.


STEAK SAUCE

1 tin mushroom sup campbell

2 ulas bawang putih

sedikit serbuk lada hitam

air dari bekas daging yang di panggang


CARA MENYEDIAKAN:-

1. Tumbuk bawang putih dan tumis bersama sedikit butter.

2. Masukkan air daging tadi , sup campbell dan juga serbuk lada hitam. 

3. Masak sehingga pekat.

#tak perlu letak garam.


BUTTER RICE

1 Mangkuk nasi sejuk.

 2 sudu bawang putih kisar

1/2 cawan butter

sedikit lada sulah

garam secukup rasa

1-2 titik pewarna egg yellow

CARA MENYEDIAKAN.

1. Tumis bawang putih bersama butter sehingga naik bau. Gunakan api sederhana dan jangan biar butter terlalu lama di atas api. Masukkan juga sedikit garam dan pewarna kuning.

2. Masukkan nasi dan gaul rata. Taburkan pula serbuk lada sulah. Gaul rata dan masak sehingga butter nampak mesra bersama nasi.


7 comments:

~~zana@pb~~ said...

Ni favorite keluarga akk ni, kena cuba nmpknya....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak yan..xmenahan juadah berbuka puasa ni.
Sibbaek sikit lg nk waktu berbuka puasa..

Slmt berbuka puasa tuk akak sekluarga.

Qasey Honey said...

wahhh menu ala2 omputih ni...good idea...sedap

Cendana Kasih said...

salam kak Yan...aduh...menggerodak isi perut saya tgk hidangan ni...ermmm....sedapnyer...izinkan saya copy yer...nk buatlah esok/lusa. Kat rumah saya ni, makan nasi2 ari2 pun boring gak. Kalo buat mcam ni, sure menjilat jari...hehe

azian said...

Zana@pb,
Selamat mencuba ya...

Azatiesayang,
hahaha Atie, sabo sabo....

Qasey Honey,
inilah penangan perut Melayu...mesti nak nasi terutama bulan puasa ni..

Mah,
wkmsalam. Copylah...resepi ni mudah ajer perkongsian dari seorang Chef.Pastikan beli daging steak yg lembut baru ummmphhh.

Shiela said...

sedapnyerr lah nampak Azian.. :-)

HaSue said...

Memang tercari2 nasik je tekak melayu ni kan...sy nyer roasted beef x sempat nk wat sos pun dah ditukar ke masak lomak..kikiki..nampak menyelerakan steak akak tu ha...lenkali leh cuba jika berkesemptn. :)