KLIK KLIK NUFFNANG

Saturday, May 26, 2012

SINGAPORE FRIED BEE HOON



Selamat pagi semua...Assalamualaikum... Dah sarapan ker? atau ambik 'Brunch' terus....

Sejak 2-3 hari ni tekak saya ni rasa macam nak makan mee hoon goreng ajer. Baru pagi ni dapat melayan

anak tekak tu...bukan apa teringinkan pulak Mee hoon goreng ala-ala Singapore fried bee hoon gitu. yang

 tak pedas tapi banyak rencahnya. Banyak songeh betul ya anak tekak ni...hehehe.



Saya memang sukakan Bee Hoon mcm ni. Selalunya kalau saya pergi ke Restoran Cozy House di Great Eastern Mall

 pasti saya order Singapore Fried Bee Hoon dan tak lupa creamy squid. Errmmm nyum nyum.......

Kalau masak kat rumah seisi rumah boleh makan sebab dia tak pedas... kalau nak pedas kenalah hiris cili

 padi lepas tu letak sikit kicap cair....baru terangkat....



Kalau rajin, jom la masak Singapore Fried Bee Hoon. Tak kira untuk sarapan ker lunch ker ...apa situasi 

pun sesuai.....


SINGAPOE FRIED BEE HOON

BAHAN-BAHAN

2 Keping mee hoon

100 gm isi ayam

2 ekor sotong

100 gm isi udang

2 keping fish cake

1 tbsp cili kisar

1 tbsp sos ikan

2 tbsp kicap cair

2 tbsp kicap manis

2tbsp minyak bijan

3 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 batang karot

1 keping tauhu

segenggam taugeh

1 buku kiub ayam

2 Biji telur

CARA MENYEDIAKAN:-

1. Rendam mee hoon hingga lembut.

2. Siang sotong dan potong kecil-kecil. ( saya suka potong kiub) begitu juga ayam,tahu dan fish cake.

3. Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga lumat.

4. Pukul telur sedikit. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng telur seperti membuat scramble egg. Goreng hingga agak garing. Angkat dan ketepikan.

5. Tumis kan bawang yang telah di tumbuk sehingga naik bau/kekuningan.

6. Masukkan cili kisar dan kacau rata. Masak sehingga cili agak garing.

7. Masukkan isi ayam dan gaul rata. Biarkan sebentar. Baru masukkan fish cake, sotong dan isi udang. Kacau rata-rata.

8. Masukkan sos tiram, sos ikan, kedua-dua jenis kicap, kiub ayam dan karot yang di hiris seperti batang mancis.. Gaul hingga sebati. Tambahkan sedikit garam dan gula jika perlu.

9. Mee hoon yang di rendam dan di toskan airnya di masukkan kedalam kuali. Gaul rata.

10. Masukkan pula telur goreng , tauhu serta taugeh. Kacau rata sehingga benar-benar rata.

11. Minyak bijan perlukan di masukkan akhir sekali. Gaul rata dan angkat.

12. Hidangkan bersama daun bawang yang di hiris dan cili padi potong beserta sedikit kicap cair.



2 comments:

HALAMANKU said...

Salam kak yan.. wah memang menarik n meriah mee hoon tu.. wat terliur.. dengan banyak bahan2 tu.. puas ati makan..lelagi akak yang masak nyum2 he he he

Gee® said...

k.gee pernah makan sekali beehoon s'pore di rumah kawan di JB... ada kuah lagi... sedap sgt... pas ni bolehlah cuba resepi yg ini pulak...macih yer..