Thursday, November 19, 2009

MOIST CHOCOLATE CAKE


Kek coklat memang disukai ramai terutama kanak-kanak. Dirumahku kek coklat memang menjadi kek 'rasmi' untuk keluargaku. Bagi saudara dan teman-teman yang biasa dengan ku pasti tahu bagaimana rasanya kek coklatku. Sebenarnya aku mempunyai lebih dari satu resepi Moist Chocolate cake. Resepi ini adalah salah satu yang sering aku gunakan.
Moist Chocolate Cake kali ini aku buat untuk dibawa pulang anak sulongku ke kolejnya di Perak. Dan yang pastinya satu juga untuk anak-anak ku yang tinggal dirumah. Moist Chocolate cake aku kali ini tidak sempat di buat toppingnya kerana kekangan waktu dan mempermudahkan untuk dibawa pulang oleh anakku yang kali ini menaiki bas!

BAHAN-BAHAN

*A*

70 gm serbuk koko

230 ml air mendidih

*B*

225 gm butter

340gm gula kastor

3 Biji telur

1 tsp esen vanila

*C*

240 gm tepung naik sendiri


CARA MEMBUAT:-

1. Satukan bahan A dan kacau rata.

2. Pukul bahan B hingga kembang

3. Masukkan bahan C bergilir-gilir dengan bahan A hingga habis. Tuang dalam tin pembakar yang telah dilengserkan dan di tabur sedikir tepung.

4. Bakar 40-60 minit pada suhu 160c.

5. Letakkan topping setelah sejuk.


12 comments:

Watierman said...

Salam Azian...Anak2 Akak pun suka cok cake ...kalau letak dalam fridge...yg sulong tu kerja dia buka tutup peti ais jer lah jawabnya!!!

E-na Zarina said...

sedapppppp...favorite ni...nak ambik yg sepotong tu yer...

AZIAN said...

Salam,

Kak Wati,
tu pasal saya masak hanya yg jd. fav anak2. Gerenti habis....

E-na,
Silakan silakan nanti di perabis dek bdk2 tu....hahaha.

CIKGU ZAM said...

emmmm memang betul cakap akak tu, sangat menarik dan rasane pasti besttttttttttttt.

cikmanggis said...

salam Azian..cikmanggis nak usung resepi ni boleh tak?T.kasih!!!

AZIAN said...

CM, sudi sudi kan.....

geraugebang said...

Salam kenal dari gerau. Boleh masuk umah. Kita first taim datang ni...Sotong semalam ada lagi. Keluar-keluarkanlah jangan malu. Kita tak kisah semalam punyeer pun kita tibai. ki ki ki.

mamasyipah said...

naper mamasyipah buat kek selalu jadi tinggi kat tengah2 kek tu eh.kdg2 sampai merekah.nak cba wat resipi dari umah azian pula.

AZIAN said...

Geraugebang,
Sotong semalam dah habis dah...cuti sek lah katakan....Lain kali dtg awal2 yea.....hihihi..

Mamasyipah,

Trylah resepi ni... Cuba kalau masa tuang adunan dlm tin tu tgh nya di kuak ckit.InsyaAllah tak naik tinggi...

Anonymous said...

hai kak yan...saje jengok blog kak yan nih..sgt menarik..k.yan nk tanya skit, masa k.yan buat kek ni, k.yan buat betul2 ikut sukatan ker??mintak izin share resepi akk ni..nmpak best sgt..-fidah KR-FB

Sh@ S@peri said...

nak tanya...masa bakar ni guna api atas bawah je ke or bawah je...

azian said...

Salam Sha@S@peri,
Saya guna api atas dan bawah.