Friday, September 4, 2009

MEE KARI IBU




Mee kari merupakan hidangan yang sering aku masak sejak dari zaman 'anak dara' lagi. Ia

merupakan salah satu masakan kegemaranku dan sering menjadi pilihan untuk dijadikan menu

sesuatu majlis atau untuk tetamu yang datang. Apabila telah mendirikan rumah tangga ianya

berterusan.

Semenjak ramadhan ini aku belum lagi menikmati mee kari. Kerana keremehan membuatnya

aku seringkali membeli diluar. Tetapi banyak yang tidak memenuhi citarasaku. Maka aku

memasaknya walaupun remeh, kata orang hendak seribu daya...

Terasa bangga bila anak-anak dan suami menyukainya. Dan masakan itu habis secukupnya

tiada berbaki.


BAHAN DIPERLUKAN:

1 Peket mee kuning(celur)

2 Batang serai(dititik)

1 Inci lengkuas (ketuk)

1/2 Ekor ayam
(rebus dan carik2 isinya)

Udang

Fish cake

Tauhu pok

Steambot Fuchuk

Limau kasturi

Daun pudina

1/2 kilo santan

air asam jawa


KISAR

5 Ulas bawang merah

3 Ulas bawang putih

5 Tangkai cili kering

1 Inci halia

2 Sudu besar udang kering

1 Peket rempah daging


CARA MEMASAK

1. Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan serai dan lengkuas. Kacau rata.

2. Tuangkan air rebusan ayam biar mendidih.

3. Masukkan santan dan masak hingga agak pekat. Tambahkan garam, perasa dan air asam jawa.

4. Masukkan tauhu pok dan biar sebentar. Angkat

5. Hidang bersama ayam, fish cake, fuchuk, limau kasturi, daun pudina, bawang goreng dan sambal .

No comments: