Thursday, July 26, 2012

ROTI JOHN BERCHEESE


Alhamdulillah dah puasa ke 6 kita... Dah pergi tinjau-tinjau kat bazar ramadhan ker? Selalunya kalau pergi

 ke bazar ramadhan, saya dan suami akan cari sesuatu yang special atau yang lain dari yang lain. Bila pergi 

 dengan anak-anak, saya akan jadi seperti seorang ibu yang kedekut! Bukan apa selera anak-anak kalau

 pergi ke bazar macam tak makan seminggu! Semua nampak sedap tapi bila beli akhirnya masuk tong

 sampah. 


Kalau gerai roti John mesti penuh ajer apalagi kalau ada kelainan yang menarik minat orang ramai mesti beratur punya!

Tapi tak lawan kalau kita buat sendiri. Segala macam inti dan aksesori boleh kita letak...

Suami selalu cakap kat anak-anak bila mereka nak beli roti John...Nanti ibu buat  sbb kalau ibu buat daging

 nya padat bersalut telur. Ada cheese lagi. Jadi tak jadilah mereka beli. Tapi kadangkala saya beli juga kat

 luar tu sebab nak tau macamana rasanya...Terharu sungguh bila suami dan anak-anak menghargai air tangan

 saya....


Kat rumah saya roti John ini ada 2 version. Satu yg seperti diatas di isi dengan pelbagai inti termasuk 

sausage, beef bacon, chicken/beef peperoni dsb nya . Roti nya pula roti John yang lembut panjang atau roti

 oblong spt yang saya guna di atas dan kadang-kadang saya guna roti hot dog. Satu lagi version  inti 

dagingnya yang kering dan garing dan tiada tambahan aksesori lain , menggunakan roti baguette.Ini kami panggil roti  John 

Singapore style. Selalunya suami saya request yang kedua itu sebab dulu-dulu anak-anak saudaranya dari

 Singapore selalu masakkan untuk dia...dimakan bersama timun dan sos cili cair.


Oh ho....minum pula air Ribena Laici ni...Kelassss kau Jah! (ala-ala iklan ribena)


ROTI JOHN ala AZIAN

5 buku roti John
(saya guna roti oblong)

400 gm daging cincang

2 labu bawang besar
(1 ulas di potong dadu dan yg satu lagi di hiris)

1 1/2 sudu rempah kari daging

2 ulas bawang putih

3 ulas bawang merah

4 biji telur

1 sudu teh serbuk lada hitam

sedikit  lada sulah

Cheese slice

CARA MENYEDIAKAN:-

1.Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Tumis bersama sedkit minyak sehingga naik bau.

2. Masukkan rempah kari dan masukkan rempah kari yang telah di cairkan dengan sedikit air. Masak sehingga rempah garing. Masukkan daging cincang dan gaul rata.

3. Masukkan garam secukup rasa serta lada  hitam dan apabila hampir masak, masukkan bawang besar yg di dadu. Masak lagi sehingga bawang agak layu.

4. Angkat dan sejukkan. Ketepikan sedikit daging itu untuk di tabur diatas cheese ketika menghidang.

5. Pecahkan telur di dalam sebuah bekas, masukkan sedikt garam dan serbuk lada sulah. kacau rata. Masukkan pula daging .(yg bahagian banyak).Kacau sebati.
# letakkan sedikit potongan daun sup/bawang - saya tak da stok.

6. Panaskan sedikit marjerine di atas kuali leper dan ratakan. Pastikan api perlahan. Ambil sesenduk 
campuran telur tadi dan tuang ke atas kuali. Ratakan agak-agak selebar roti yg telah di belah dua.


7. Tekapkan roti yg telah di belah dua tanpa putus (bahagian dlm ke bawah) dan tekan perlahan Jangan tekan kuat nanti roti jadi leper. Terbalikkan bila daging dah masak atau garing (ikut suka).

8. Angkat dan letakkan cheese. Taburkan lebihan daging dan bawang hiris.

9. Picitkan mayonise dan cili sos. Boleh juga letak black pepper sos jika suka.

10. Tangkupkan roti dan hidangkan....


4 comments:

nOOrsha said...

aduhai, terliur tgk roti john akak ni.. ada cheese lg tu..compom la mimpi roti john sy mlm ni :)

Rohah said...

waduhai kak, bestnya tgk mayonis tu melingkar2...
ada pulak air ungu yang mengancam, memang secocok sangat..

ijayuji said...

Salam kak! salam ramadhan! lamaaaaaaaaaaaaa sgt tak mkn roti john dah byk tahun tak makan hihihi... nak buat kat sini roti yg ada mcm tak sesuwai, kita suke roti hotdog yg ada kat mesia. Nanti balik mesia nak carik kat bazar :D

azian said...

Noorsha,
mimpi malam-malam tak pa jgn mimipi waktu siang udah ler hihi...

Rohah,
aduh tak dapek den nak kato.....hehe

Ika,
Sian nya awak...nampak gaya klu dah teringin jgk kena buat roti sendiri lah....