Thursday, May 31, 2012

My Speciality...Tahu Anura


Ada yang pernah makan ker? Tentulah ada ya terutamanya ketika bulan Ramadhan. Ianya ada dijual  di

 pasar ramadhan Taman Melawati. Itu 12 ke 13 tahun dulu ketika saya tinggal di Keramat. Tapi sekarang

  saya dah 'belajar' rasa Tahu Anura tu dan boleh masak

 sendiri di rumah....Ianya dah begitu sebati dengan keluarga saya dan juga jiran tetangga. Bukan apa ianya

 dah seperti hidangan yang istimewa ketika berkunjung kerumah saya dan adakalanya ianya di minta supaya

 dihidangkan bilamana ada majlis pot luck perjumpaan keluarga. 



Suami saya sangat sukakan Tahu Anura dari kali pertama kami makan. Beliau meminta saya belajar

 resepinya. Saya pernah bertanya kepada peniaga tersebut tapi macam biasalah seperti yang kita sedia

 maklum tidak semua mampu di kongsi....hanya senyuman yang saya dapat.Tapi ianya tak melemahkan

 semangat , saya pelajari 'rasa'nya sehinggalah dapat 'cop sirim' dari suami. Itu adalah dari citarasa saya.



Hari ini saya menerima tetamu. Sahabat anak dara saya yang mana saya dapat tahu dia sedang diet . 

Maka inilah juadah yang saya kira paling kena untuk beliau...selain ingin memberi beliau rasa bagaimana 

rasanya Tahu Anura. Walau pun agak cerewet pembuatannya tapi keenakannya dapat mengatasi segalanya..



Inilah rupa paras keratan rentas tahu.


Rasa manis dan masam berganding dengan aroma bawang goreng dan terasa ranggup diluar dan lembut di 

dalam tahu yang bercampur dengan kentang dan mix vegetable.

Hanya mereka yang pernah merasa dapat membayangkan rasanya........

sehinggakan ada yang tak makan tahu tetapi makan Tahu Anura saya ini....




TAHU ANURA

BAHAN-BAHAN

BAHAN A

Tahu kering secukupnya
(tahu utk tahu bakar)

4-5 biji kentang

1/2 cawan Frozen mix vegetable

2-3 ulas bawang putih

1 cawan air

2-3 biji telur

lada sulah

CARA MENYEDIAKAN:-

1. Kupas kulit kentang dan potong dadu. 

2. Tumbuk bawang putih dan tumis dengan sedikit minyak. Bila dah kekuningan masukkan air dan ubi kentang.

3. Masukkan garam secukup rasa dan masak sehingga kentang empuk. Tambahkan air jika perlu.

4. Apabila hampir kering airnya, masukkan mix vegetable dan gaul rata. Taburkan sedikit lada sulah.Masak sehingga air agak kering.

5. Angkat dan sejukkan sebelum di sumbat kedalam tahu kering.

6. Untuk menggoreng tahu, pecahkan telur. Perasakan dengan sedikit garam dan lada sulah. Kacau sedikit telur. 

7. Celupkan tahu dan goreng di dalam minyak penuh yang cukup panasnya sehingga garing.

8. Angkat dan toskan minyak nya. Potong kiub besar-besar dan curahkan sosnya. Taburkan bawang goreng dan sedikit bijan. ( tanpa bawang goreng aroma tahu anura tidak akan naik.)


BAHAN B

2-3 ulas bawang putih

1 inci halia

1 cawan cili kisar

1 cawan cili sos

 1/2 cawan tomato sos

1/2 cawan  gula melaka/merah

1 cawan air asam jawa
(2 tbsp asam jawa)

1/2 cawan air

bijan untuk tabur.

CARA MENYEDIAKAN:-

1. Tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat.

2. Tumiskan sehingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan masak sehingga cili terbit minyak.

3. Masukkan cili sos dan gaul rata. Tuangkan air asam dam 1/2 cawan air serta gula merah. Masak sehingga gula larut.

4. Masukkan garam secukup rasa. Jika kuah tidak pekat, masukkan 1-2 sudu tepung jagung yang telah dilarutkan dengan sedikit air.

5. Apabila kuah pekat taburan bijan.

# Kuah Tahu Anura hampir serupa kuah Yong Tau foo tetapi ianya lebih ke rasa masam dan manis.


12 comments:

~~zana@pb~~ said...

Assalammualaikum Azian, akak ni pantang nmpk tauhu, pasti akan akak cuba. Cuma tauhu yang di gunakan tu akak kurang faham. Takpe, nanti akak baca balik resipinya.

azian said...

wkmsalam Kak Zana, Untuk pengetahuan Kak Zana, tahu tu saya guna tahu yang di gunakan untuk buat Tahu Bakar tu...Tahu yang telah siap di goreng dan ringan serta kosong di dalam nya.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam azian..
akak pun sama mcm kak zana mmg suka dgn sebarang tauhu.. berkenan pulak dgn resepi ni.. senang pun senang bahan2nya (walaupun nak buatnya renyah sikit.. hihi) tauhu tu sama ke dgn tauhu pok yg biasa org campur dlm mee kari tu? kalau tak sama.. boleh tak akak guna tauhu pok tu.. rasa mcm tak pernah nampak plak tauhu ringan utk tauhu bakar tu... masa nak sumbat tu nak potong mcmana tauhu tu?

Nadiah Sidek said...

pertama kali dengar nama makanan ni. tak pernah terjumpa pula sebelum ni di mana-mana

azian said...

MaDiHaA a.k.a Ratna,
ya, memang sama dengan tahu pok tu.
cuma dia segiempat. klu tak da boleh guna juga tahu pok utk buat mee kari tu...
Belah bahagian atasnya sedikit dan bolehlah disumbat isinya....

azian said...

Nadiah Sidek,
Memang ia susah nak dpt.bila time bulan puasa ajer ada di jual di taman melawati KL.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

terima kasih azian... ada kelapangan nnt akak cuba ye...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam Azian..

Alhamdulillah.. akak dah pun buat kelmarin untuk iftar kami sekeluarga. Memang betul sedap & semua ahli keluarga pun kata sedap. T.kasih byk2 ye Azian berkongsi resepi ni.. akak mohon dikongsi di blog akak pula ye...

ana said...

Salam azian
Dh lama jumpa resepi azian ni tp akak baru wat dlm mgu ni. Mmg sedap. Resepi yg mabeles. T ksh share resepi. Rasa mcm nk wat bisnes pulak puasa ni he3... Ank2 dn somi suke sgt dgn tauhu anura dn sos azian ni. Semoga Allah mbalas keikhlasan bkongsi ilmu ni. Halal ye akak copy resepi.

Fara Esya Hanie said...

Salam nak tanye. Tauhu tu tak perlu buang isi ye?

Azian Nd said...

Fara Esya Hanie,
terpulang kepada keadaan tauhu..kalau isinya padat buang la sedikit.

linas said...

Nak cuba..tq share resepi...tiba2 teringin nak mkn tauhu nie..sebab tegok dlm fb ader yg jual..tp jauh sgt tempatnyer..