Thursday, April 21, 2011

MANGO CHICKEN





Aloooo... dah sarapan ker belum? Jika nak jaga diet kena sarapan tau...

Lepas tu baru boleh buat kerja...macam akak ni lepas sarapan kerja tak berhenti...ni pun curi-curi masa aka 

rehat sebentar nak upload resepi apa yang akak masak untuk dinner malam tadi.

Sebelum tu sediakan tissu dulu yer...mana lah tau ada yang kuar air liur terliur....hehehe....

Akak ni dah lama dah teringin nak makan mango chicken. Nak makan kat kedai tu boleh ajer la...kat 

Puchong ni boleh pergi kat Restoran Bibi Wok. Sedap jugak...

Tapi lebih afdal la kan buat sendiri baru ada ummmph!

Bila dah teringat-ingat ajer betapa nikmatnya rasa ayam goreng tu bila di makan bersama mangga yang di buat 

ala-ala kerabu tu ...tak boleh jadi ni....

Pagi-pagi semalam akak pergi ke Giant mencari mangga muda. Memang dah rezeki akakkkk dik nun....

Petang semalam akak pun godek-godek la....yer la makan malam baru semua orang berkumpul....

Ambik ko...orang diet makan malam (amirul) pun makan....

Ikmal siap ambil nasi lagi dalam periuk.....kakak....jangan jeles yer...cuti sem nanti ibu buat lagi....




Pada mulanya ayam saya goreng dengan tepung menggunakan tepung jagung ajer...tapi tengok rupanya tak 

mengancam...tukar lah pulak dengan bread crumb...barulah menggoda U !

Mana lah tau kot-kot ada yang terliur....jom buat.....



MANGO CHICKEN

BAHAN-BAHAN

400 gm isi ayam
(hiris nipis)

lada sulah

seasoning

sedikit gula.

putih telur


KERABU

1 biji mangga muda*

3 batang serai*

1 batang bunga kantan*
(buang empulur tgh)

2 helai daun limau purut*

1 biji tomato*
(buang biji)

4 biji cili api*

1 tbsp jus limau nipis

sos nampla

garam & gula secukup rasa

gajus
(tumbuk sedikit)

daun ketumbar


CARA MENYEDIAKAN:-

1. Gaulkan isi ikan dengan seasoning, gula dan lada sulah. Gaulkan dengan putih telur dan juga bread crumb selepas itu. Goreng hingga garing. Tos kan.

2. Hiris nipis bahan yang bertanda*.

3. Satukan semua bahan kecuali gajus dan ayam goreng. Rasa masam, manis dan masin perlulah seimbang.

4. Gaul bersama ayam atau letakkan ayam di atas kerabu dan di tabur gajus serta daun ketumbar.






2 comments:

Cendana Kasih said...

bestnyer kerabu..krap krup krap krup jer makan...tp mana nk cari mangga?? pokok kat rumah saya ni baru nk naik daun...

azian said...

Mah, cubalah cari kat giant...akak pun beli kat sana.