Tuesday, September 22, 2009

LONTONG GORENG



Hari ini telah memasuki hari ke 3 umat islam menyambut hari raya. Seperti biasa bila tidak

berpuasa ni mestilah kaum-kaum ibu perlu menyiapkan sarapan pagi. Lebih-lebih lagi dalam

suasana semua kaum keluarga masih lagi bercuti dan berkumpul bersama. Bagi diriku hanya

tambah seorang sahaja iaitu anakku yang belajar di KMPk bercuti seminggu.

Semasa pulang dari beraya di rumah emak dan abah tempohari ada bawa bekal pulang ketupat

segera. Tetapi tiada yang berminat nak makan lalu aku teringatkan N3 As dari Nurkasih suatu

waktu dulu yang mengutarakan resepi lontong goreng dan ala-ala masakan cina iaitu 'Lobak ko'. Maka dengan idea itu aku mengorengnya

mengikut 'version' sendiri. Memandangkan ramai yang ada dirumah akupun turut membuat

sardin gulong. Wah! seronok nampaknya anak-anak bersarapan setelah dua hari asyik makan

makanan berminyak dan berlemak.....



BAHAN-BAHAN

Ketupat/ketupat segera

3 Sudu besar cili kisar

5 Ulas bawang merah

3 Ulas bawang putih

Isi ayam / udang

Sos tiram

Sos cili

Kicap manis/masin

Kiub ayam

Telur

Fish kek

Tauhu

Taugeh


CARA MEMASAK

  1. Potong ketupat, tauhu dan fish cake kiub kecil.
  2. Tumbuk bawang merah dan putih. Tumis dengan sedikit minyak hingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar dan masak hingga garing.. Masukkan sos tiram, sos cili dan kiub ayam Kacau rata.
  4. Masukkan pula lontong dan kacau rata. Tuangkan kicap manis / masin dan gaul rata.
  5. Ketepikan sedikit lontong dan pecahkan telur( guna 4 biji telur) dan biar dia agak masak baru di gaul bersama lontong.
  6. Masukkan pula taugeh dan masak sebentau hingga taugeh agak layu. Angkat dan hidang bersama bawang goreng.

1 comment:

Deanz said...

nak try la masak lontong goreng nieee....mesti rasanya mcm nasik goreng kannn huhu