Assalamualaikum....
Tentu ada yang tiba-tiba teringatkan kenangan zaman dulu-dulu macam saya ni...
Sebab leka mengelamun kisah dulu-dulu saya dok teringin sangat nak makan Sira Ubi Kayu ni...kalau dulu-
dulu saya panggil Pengat Pekat.
Arwah emak yang mengenalkan kepada saya dessert ini. Kalau dulu masa kecik-kecik bila emak masak
saya hanya hisap gulanya ajer ubinya saya buang....Bila dah besar sikit baru pandai makan..
Tak dapat saya rasa masakan air tangan emak lagi...rindu amat mencengkam....Al Fatihah untuk arwah
emak, Hajjah Mahayah bt Abdul Rahim.
Opppsttt jangan tanya ada lagi ker tak ya...sbb dah lama saya godek benda ni tp sbb memory card ntah
kemana ghaibnya maka baru sekarang dapat masukkan N3...
Tak pa la ya....kalau ada yang nak merasa tu boleh la cuba masak sendiri ya sebab nak buatnya pun alahai...
senang 'giler' bak kata bebudak skrg ni....hehehe.
Pada hari Ahad tempohari sewaktu ke Pasar Tani di Stadium Shah Alam, saya ternampak ada yang menjual
Sira Ubi Kayu ni....Haaaa...boleh la cuci mata ke sana pulak ya...
Tapi kalau kita buat sendiri tentulah hasilnya lebih bagus kerana kita akan gunakan bahan yang bagus-bagus
dan berkualiti seperti gula kabung kat bawah ni.... Kalau kat Singapura,saya pernah makan mereka
menggunakan gula tanjung. Warna nya kuning keemasan/ oren. Ia jadi lebih cantik...
Bagi mereka yang nak mencuba terutama adik-adik generasi baru , ini resepinya ya....
SIRA UBI KAYU/PENGAT PEKAT UBI KAYU
BAHAN-BAHAN
1 Batang ubi kayu
1 tangkai daun pandan
1 keping gula melaka
(spt dalam gambar)
sedikit garam
CARA MENYEDIAKAN:-
1. Buang kulit ubi kayu cuci dan potong dadu sederhana besar.
2. Rebus sehingga empuk bersama daun pandan dan sedikit garam.
3. Apabila telah empuk tutup api, keluarkan air rebusan dari periuk (kalau nak agak berair, tinggalkan sedikit air rebusan itu)
4. Hidupkan semula api tapi kecil sahaja. Masukkan gula kabung dan kacau rata sehingga sebati atau likat.
5. Angkat dan hidangkan....
memang sedap ni... selain sira ubi kayu.. sila labu pun sedap juga..
ReplyDeletesy penah makan cmnie nie...MIL yg buat..ok la rasanya....tp sy lgi suka yg biasa tu jer..cicah ngan kelapa parut...hehe....
ReplyDeletenmpk myerelakan tu...mesti sedp ni...manis tak yer agaknye tu..
ReplyDeleteMaDiHaA a.k.a Ratna,
ReplyDeleteSesekali makan begini memang nikmat....tak pernah buat dgn labu selalu pengat labu biasa ajer. Nak try juga nanti...
Asyifa Mustaffa,
ReplyDeleteorang dulu-dulu memang suka ...kdg2 teringatkan makanan masa kecik2 dan beri pula generasi baru rasa. Saya pun gemar yang cicah kelapa dan ikan masin....
Qasey Honey,
ReplyDeletewangi baunya...sedaaap. Klu tak mau manis sgt kurangkan gula atau guna gula yg pekat kalornya.
sedap...dh lama x makan tau:)
ReplyDeleteAl-Fatihah untuk Arwah...
ReplyDeleteMemang sedap ni.. lama tak buat biasanya kalau teringin beli di Sedap Corner.. memang mengecurkan ni..:))
Saya pernah mkn,mil masak..memang sedap..
ReplyDelete