Assalamualaikum wbh..
Saya adalah salah seorang penggemar masakan Thai, Tomyam.. Sejak akhir-ahir ini sering di masak di rumah kerana ianya boleh di siapkan cepat dan enak pula...Kalau mood malas tu, masak Tomyam beraneka isi nya dan sayur-sayuran pelbagai, goreng telur dadar sudah memadai bagi saya dan keluarga. Ada waktu malas nak masak beria, nak makan kat luar..nak bersiap bagai...so, masak aje la yang mudah-mudah.
Resepi kali ini memang saya nak katakan boleh naik 2 ibu jari...sedap! mudah!
Tak puas menghirup kuahnya...kalau makan dengan meehoon atau mee basah pun sedap...apa lagi dengan nasi panas...dia saja pun dah cukup...
TOMYAM SANTAN
BAHAN-BAHAN
600 gm ayam
(saya guna isi ayam)
6 batang serai
15-20 tangkai cili padi
1/2 biji kelapa
(diambil 2 mangkuk santan)
6 helai daun limau purut
3 biji tomato
1 labu bawang besar
2 peket cendawan tiram
2 tangkai daun bawang
secekak daun ketumbar
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 kiub tomyam
3 tsb paste cili
(mae phranom)
2 tbsp sos nampla
1 biji limau nipis besar
(perah airnya)
CARA MEMASAK:-
1. Potong isi ayam nipis-nipis. Serai di potong menyerong kasar. Hiris kasar halia , lengkuas dan bawang besar.Potong wedges tomato.
2. Siat-siat kasar cendawan tiram dan daun limau purut. Ketuk sedikit cili padi.(saya letak banyak cili padi kerana santan membuatkan ianya kurang pedas)))
3. Masukkan santan kedalam periuk besar bersama serai, lengkuas dan halia. Didihkan sambil si kacau. Masukkan pula cili paste, sos nampla/ikan dan kiub tomyam.
4.Masukkan pula ayam,masak lagi sehingga separuh masak. Masukkan cendawan, daun bawang, daun ketumbar(perlu ada) dan daun limau purut serta cili padi.
5. Masukkan sedikit gula, air limau nipis, bawang besar dan tomato. Didih kan sebentar saja dan boleh di angkat...
Waaa...mabelssnyaaa..
ReplyDeleteayam masak tom yam
DeleteKita pminat tgar mskn thai..lg2 tomym mmg best
ReplyDeleteSedapnya kak yan.....lapo dah!
ReplyDeletesalam kak, if gune paste tomyam adabi okay tak? kena kurangkan apa2 tak? :)
ReplyDelete_liot, boleh gunakan jenama paste tomyam yg disukai, yg penting ianya menepati selera kita..
ReplyDeleteSos nampla tu sos ikan ye?
ReplyDeleteya Subha mohammad..
ReplyDeleteSis,sy dh cuba..sedap sgt2x..suami pn puji..katanya rs sama mcm kedai thai yg slalu kami pegi..tq ye..mohon halal ilmu ye sis
ReplyDeleteAlhamdulillah... Hamiza Hassan, terima kasih kerana mencuba. Suka mendengarnya sis..
ReplyDeletesaya suka guna resepi tomyam convert kepada nasi goreng.... sedap teruk wehh.. cuber le :)
ReplyDeletepuan tambah air tak? resepi ni untuk berapa orang makan ya? tkasih :)
ReplyDelete