Assalamualaikum semua....apa khabar yer? Semuga semuanya sihat dan boleh masak macam-macam untuk
keluarga.
Emm..lama juga saya tak berkesempatan mengemaskini blog saya ini. Rindu rasanya tetapi saya tidak dapat
meluangkan masa ke arah itu memandangkan beberapa faktor kesihatan keluarga yang memerlukan saya
menyimpan segala rindu berblog buat sementara waktu. Berbanyak maaf kepada yang setia berkunjung ke
blog saya ini yer...
Abah kesayangan saya diserang stroke dan ini memberi tekanan kepada saya memandangkan sebelum ini
abah sihat saja. Seboleh mungkin saya ingin meluangkan lebih masa bersamanya di samping menguruskan
keperluan keluarga . Lebih mencabar apabila anak ketiga saya Ikmal pula di masukkan ke wad kerana
demam yang berlarutan serta batuk-batuk.
Namun Alhamdulillah hari ini saya punya waktu sedikit terluang...itu pun menyambil ajer..... sementara
menyiapkan kerja-kerja rumah yang terbengkalai sehari dua ini.
Malam tadi saya berkesempatan menguli doh untuk donut. Biasalah bila buat donut mesti nak cantik...
Untuk memikat selera anak-anak...
Donut ini saya bentukkan ia dan goreng sebentar untuk matikan yeast nya. Bila sejuk saya simpan dalam
fridge. Pagi ini saya goreng kekuningan dan bila sejuk buat sedikit decor.
Resepi donut ini saya pelajari dari kelas yang saya sertai. Menurut kata tenaga pengajar donut ini resepinya
ala-ala donut strudlle. Memang sedap dan lembut. Sejak saya belajar saya hanya guna resepi ini apabila buat
donut.
Kebetulan ada lebihan coklat putih dan milk coklat. Cukup-cukup ajer untuk buat decor donut-donut tu....
Lebih jimat dan tak perlu was-was bila buat sendiri kan... saya ajer dah 3 biji donut saya belasah. Lupa
seketika pasal kalori dan diet...
Kepada yang nak try...silakan. Kepada yang ada blog tu kalau try jangan lupa tinggalkan link 'akak' ni yer...
DONUT
BAHAN-BAHAN
250 gm high protein flour
125 gm superfine flour
11 gm yeast
100 gm susu segar
75 gm butter+shortening
2 biji telur
7 gm garam
Coklat untuk hiasan
CARA MENYEDIAKAN:-
1. Satukan tepung dan ayak.
2. Satukan telur dan susu . Kacau sedikit.
3. Satukan kesemua bahan kecuali butter dan shortening. Uli rata sehingga jadi doh.
( saya masukkan kedalam mixer dgn menggunakan penguli berbentuk cangkuk.)
3. Apabila telah menjadi doh masukkan butter dan shortening. Uli lagi sehingga doh lembut.
(untuk menguji doh lembut/siap di uli, ambil sedikit doh dan renggangkan sedikit . Apabila regangan tidak bocor bermakna doh sudah cukup di uli.
4. Bentukkan doh bulat dan perap sehingga doh naik dua kali ganda.
5. Tumbuk doh dan canai doh setebal 1/4 inci. Bentukkan dengan acuan donat sehingga habis
6. Perap doh sehingga donut naik dan nampak gebu.
7. Goreng donut dengan api kecil sehingga kekuningan. Toskan dan sejukkan.
8. Hias dengan hiasan kegemaran masing-masing.
# timbangan butter + shortening tidak perlu seimbang keduanya.
salam yan..wah cantik2 banget donut yan nih..bak akak 2 ketui! moga ayah & anak yan cepat beransur pulih ye!
ReplyDeletesalam akak !! sihat ke?? lawa donut tu, dah sama taraf dgn J.co dan Big Apple dah...
ReplyDeleteAssalamualaikum Azian..memang nampak cantik sgt donut2 tuu, tengok resepi pun sedap je..nanti bila free nak try, masuk list dulu ehhh.. :)
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeleteselamat mlm..tengok terpegun aje.. nampak exclusive donut tu..
wkmsalam Kak Ina,
ReplyDeletepilih la mana satu idaman kalbu...
Thanks Kak Ina mendoakan....
Mah.
ReplyDeleteAlhamdulillah akak sihat...
Lepaslah klu anak-anak teringin nak mkn....
Wkmsalam Azlina.
ReplyDeleteCuba ya...
Decor yang mudah selalunya menarik...
wkmsalam,
ReplyDeleteThanks Ady..
Salam Azian,
ReplyDeleteNanti nak cuba resepi nie, dah masuk list. Moga ayah dan anak Azian beransur pulih ye. Jaga diri untuk jaga mereka.
tkasih Bdaria...selamat mencuba yer...
ReplyDeleteIngatkan big Apple donut tadi....cantik...semoga ayah dan anak kak Yan cepat sembuh...
ReplyDelete